Din cuprinsul articolului
Cheag de sânge la creier sau tromboza venoasă cerebrală (TVC) are ca vârf de incidență decada a treia de viață, cu predominanță la sexul feminin și poate avea potential letal. Reprezintă mai puțin de 1% din totalul numărului de accidente vasculare cerebrale.
Factorii de risc:
La copii, cea mai frecventă cauză a TVC este infecția, în special la nivelul urechii. În unele cazuri de TVC, cauza este necunoscută.
Un cheag de sânge la creier poate provoca presiune care duce la inflamarea creierului. Această presiune poate provoca dureri de cap și, în cazuri mai severe, poate deteriora țesutul cerebral.
Simptomele variază în funcție de locul în care apare cheagul de sânge și pot include:
Pentru diagnosticarea trombozei venoase cerebrale, medicii vor evalua simptomele pe care le experimentați și vor lua în considerare și istoricul medical și familial. Cu toate acestea, diagnostic exact depinde de verificarea circulației sângelui la nivelul creierului. Pentru a verifica fluxul sanguin, medicii pot folosi următoarele teste:
Pacientul trebuie internat într-o unitate de terapie intensivă neurologică, preferabil cu posibilitatea monitorizarii presiunii intracraniene. Tratamentul presupune administrarea de soluții de reechilibrare hidro-electrolitica, anticoagulante, antiepileptice si medicatie antalgică.
Pacientul va urma, în funcție de cauza ce a determinat apariția trombozei, un tratament specific. De cele mai multe ori, acesta va include tratament anticoagulant (de subțiere a sângelui) pentru o perioadă de 3-6 luni și tratament antiepileptic.
După depășirea evenimentului acut, un aspect important îl reprezintă recuperarea medicală, sechelele fiind dictate de severitatea tabloului clinic initial.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…