Din cuprinsul articolului
Ai dureri de cap la prima oră a dimineții? Un medic spune că o vitamină poate reduce migrena.
Medicul Yuriy Anikienko spune că cea mai bună vitamină pentru migrene este B2. Apare cu sensibilitate crescută la iritanții externi, greață și vărsături, explică expertul/
Cea mai bună vitamină pentru migrenă
În ciuda faptului că mecanismele exacte ale dezvoltării migrenei nu sunt încă pe deplin înțelese, dr. Anikienko subliniază legătura strânsă dintre această boală și starea funcțională a mitocondriilor – organele celulare care joacă un rol cheie în metabolismul energetic și menținerea homeostaziei. Potrivit acestuia, disfuncția mitocondrială care duce la deteriorarea metabolismului aerob și la creșterea stresului oxidativ poate fi unul dintre factorii cheie care provoacă migrene.
Deși majoritatea cazurilor de migrenă sunt genetice, dr. Anikienko subliniază importanța factorilor epigenetici care pot modula expresia genelor și astfel au un impact semnificativ asupra evoluției clinice a bolii.
Remediu pentru migrene
Potrivit acestuia, mecanismele epigenetice deschid perspective pentru corectarea eficientă a tulburărilor determinate genetic și îmbunătățirea calității vieții pacienților cu migrenă. Unul dintre cei mai promițători factori epigenetici care pot avea un efect pozitiv asupra stării funcționale a mitocondriilor și asupra evoluției migrenei este vitamina B2 (riboflavina).
Unde duce deficitul de vitamina B2
Această vitamină solubilă în apă joacă un rol cheie în menținerea metabolismului aerob, protejează celulele de deteriorarea oxidativă și stimulează sinteza glutationului, un puternic antioxidant endogen.
Supraexcitarea sistemului nervos
Deficitul de vitamina B2, potrivit dr. Anikienko, poate duce la supraexcitarea sistemului nervos și creșterea activității neuronilor, care la rândul său contribuie la dezvoltarea și progresia atacurilor de migrenă.
Cu toate acestea, pentru a obține un efect terapeutic, așa cum a subliniat Yuriy Anikienko, este necesar să se utilizeze doze mari de vitamina B2 (aproximativ 400 mg pe zi), depășind semnificativ nevoia fiziologică. Aceasta abordare permite depasirea rezistentei la vitamina cauzata de caracteristicile genetice ale metabolismului mitocondrial si asigurarea functionarii optime a acestuia chiar si in conditii de cerere crescuta.
Utilizarea antioxidanților naturali și vitamina B2
Pe lângă administrarea de vitamina B2, dr. Anikienko recomandă următoarele măsuri pentru prevenirea și tratamentul migrenei:
- Luați vitamina B2 într-o doză de 400 mg pe zi în scopul prevenirii, precum și luarea a 100 mg din vitamina la fiecare oră în timpul unui atac de migrenă (dar nu mai mult de 400 mg pe zi).
- Consumul de sare de mare pentru a corecta echilibrul electrolitic. Utilizarea antioxidanților naturali, precum ghimbirul și turmericul, care au efecte antiinflamatorii și neuroprotectoare.