Sari la conținut

Durerea asociata cancerului: 1 din 3 pacienți se confrunta cu ea

Durerea asociata cancerului. Apariția durerii că un simptom însoțitor al cancerului nu este o regula, însă 1 din 3 pacienți se confrunta cu ea. Daca sunteți unul din pacienții diagnosticați cu cancer într-un stadiu avansat, șansele că în viitor să vă confruntați cu dureri, unele chiar intense, sunt crescute.

Durerea asociata cancerului are foarte multe caracteristici: poate fi acuta, resimțită precum o înjunghiere, o taiere, sau poate fi cronica, surda, nu foarte intensa, dar mereu prezenta.

Durerea poate să apară datorita cancerului în sine

În alte situații ea apare datorita faptului că tumora respectiva creste și ajunge să realizeze un efect compresiv asupra structurilor din jur, inclusiv asupra țesutului nervos, ceea ce clinic se vă traduce prin durere, potrivit sfatulmedicului.ro.

Tumora poate să apese pe vase, oase, sau viscere, organe care au o bogata inervație și care trimit impulsuri către structurile nervoase superioare, ce vor fi recepționate și interpretate tot că durere.

Tratamentul cancerului poate asocia și el dureri

Chirurgia se complica adesea cu sindroame dureroase. Radioterapia și chimioterapia sunt chiar mai des incriminate în apariția durerilor pacienților cu cancer.

Este foarte ușor de observat deci, că etiologia durerilor este variata. Este însă bine de stiu că medicina moderna are și mijloace prin care să lupte eficient împotrivă ei, redandu-i pacientului un minim de confort.

Durerea, chiar daca este cronica sau acuta, moderata sau intensa, continua sau intermitenta, poate fi controlata terapeutic în aproape toate cazurile. Prin control terapeutic specialiștii nu înțeleg abolirea ei completa, ci doar reducerea ei la un nivel suportabil, care să îi permită pacientului să își desfășoare activitățile curente în mod cât mai normal.

Acest nivel al suportabilitatii durerii variază însă de la pacient la pacient, de aceea, specialiștii insista că medicului să îi fie comunicata evoluția sub tratament analgezic. Doar pacientul poate aprecia ce medicament a avut rezultate mai bune, ce combinație l-a făcut să se simță bine și care nu.

Ce trebuie să îi spuneți medicului despre durere

Cu cât puteți descrie durerea mai bine, cu atât și medicul poate să vă prescrie un tratament cât mai specific.
Uneori, în vederea contorizării modului în care fiecare tratament și-a demonstrat eficienta, este util că pacienții să tina un jurnal zilnic în care să noteze evoluția durerii sub acel tratament.

Pot fi notate medicamentele și dozele, precum și modul în care durerea a răspuns la acestea.

Este foarte utila și însemnarea eventualelor reacții neplăcute ce pot să apară în urma tratamentului, astfel încât medicul să fie prevăzător și în viitor să nu administreze medicamente ce pot avea efecte adverse cumulative.
Organismul devine astfel obișnuit că de fiecare data să primească ceva împotrivă durerii.

Administrarea simplu a medicamentelor analgezice nu induce o dependenta, însă combinarea lor cu alcool, depăşirea dozelor sau administrarea lor mult mai frecventa poate fi foarte periculoasă. Dependenta de analgezice este rare și apare mai ales în paciente cu antecedente de consum de droguri, alcoolism și uneori fumat.

Specialiștii recomanda pacienților să treacă peste frica de dependenta de analgezice și să înțeleagă că, daca își vor administra cu responsabilitate tratamentul, riscurile sunt foarte reduse. În schimb, ameliorarea stării generale este un fapt dovedit clinic.

Pentru reducerea intensității durerii din cancer sunt indicate cele mai puternice analgezice disponibile în prezent. Durerea (indiferent de tipul ei, însă cu atât mai mult cea asociata cancerului) este mult mai ușor de combătut daca tratamentul împotrivă ei este instituit cât mai precoce. Daca i se permite să escaladeze și să devina foarte intensa, tratamentul ori vă trebui să fie mult mai agresiv, ori nu se mai poate face nimic pentru a o calma.

Cauze
Durerea asociata cancerului poate fi cauzata de cancer, de tratamentul antineoplazic, sau de investigațiile efectuate în vederea stadializarii și observării răspunsului la tratament.

Tratamentul antineoplazic nu determina întotdeauna durere. Studiile au concluzionat însă că din 10 adulți cu cancer, 1 din 3 se plâng de dureri după instituirea terapiei, iar din 10 copii cu cancer, 6 resimt aceleași dureri post – tratament.

Durerea poate fi determinata și de infecții oportuniste care apar în aceasta situație. Organismul pacienților cu cancer este foarte sensibil și adesea se afla și într-o stare de imunodepresie datorita tratamentului. Pe un astfel de teren infecțiile se dezvolta frecvent, și ele nu pot fi înlăturate într-un mod eficient de către sistemul imun al gazdei. Cele mai frecvente infecții care se manifesta cu durere sunt cele virale, cum este herpesul zoster. Cauza durerilor trebuie întotdeauna investigata deoarece doar după ce s-a stabilit exact originea ei se poate recomanda și aplica ulterior un tratament eficient.

Durerea indusa de cancerul în sine apare când:

  • Exista o tumora ce prin creșterea în dimensiuni a determinat compresie pe organele din jur, pe structurile osoase și pe cele nervoase;
  • Exista diseminare metastazica în organism și deci țesuturile anterior sănătoase vor fi însămânțate cu celule neoplazice;
  • Exista o tumora care determina sindrom de compresiune asupra măduvei spinale, determinând dureri de spate, membre inferioare sau gât;
  • Tumora prin prezenta ei determina obstrucții sau favorizează edematierea unor organe. De exemplu, o tumora de colon ce se dezvolta în interiorul lumenului și se complica cu obstrucție intestinala vă determina și apariția durerii.

Treatmentul antineoplazic trebuie aplicat cât mai rapid posibil pentru a reduce riscul de ridicul a Painelor prin dezvoltarea tumorii și invadarea țesuturilor sănătoase.

În general, tipul durerii este influențat foarte mult de cancerul pe care pacientul îl are și de cât de avansat este acesta. De exemplu:

  • Durerea profunda, acuta: poate fi determinata de o tumora care apasă pe structuri osoase și care se dezvolta în profunzimea oaselor. Specialiștii au investigat și au declarat ulterior că cel mai frecvent tip de durere care apare în cancer este durerea osoasa;
  • Senzația de arsura: este frecvent descrisa în cazul pacienților cu tumori ce exercita o acțiune compresiva asupra structurilor nervoase. Uneori, astfel de dureri apar și în cadrul chimioterapiei, radioterapiei sau chiar după intervenții chirurgicale pentru tratarea cancerului, daca acestea lezează nervii. Durerea neurologica este al doilea tip de durere în ordinea frecventei de apariție;
  • Durerea fantoma: este durerea resimțită de către pacient în zona în care a fost un membru sau un organ ce a fost îndepărtat (amputat sau excizat). O astfel de durere apare la aproximativ 80% din pacienții care au suferit diverse amputări, iar diagnosticul ei se stabilește doar daca senzația dureroasa este descrisa pe un teritoriu care nu mai conține organul incriminat de pacient că fiind sediul durerii. O astfel de durere apare și în cazul pacientelor care au suferit operații de excizie a unui sân că urmare a cancerului mamar. Desi sânul lipsește, terminații nervoase din acea zona continua să trimiță impulsuri către creier, impulsuri ce ulterior vor fi interpretate că durere.

Durerea cu care se confrunta pacienții diagnosticați cu cancer poate fi acuta sau cronica.
Durerea acuta are un debut brusc, creste rapid în intensitate și apoi se menține la un nivel constant pentru o perioada de timp.
Desi s-au propus foarte multe criterii după care o durere să poată fi clasificata că fiind acuta sau cronica, deocamdată cel mai puțin clarificat este cel al timpului.
Durerea cronica este definita în general drept durerea care se extinde pe o perioada mai mare de 6 luni, sau durerea care se extinde chiar și după încheierea tratamentului ce își propune să amelioreze starea generala a pacientului și care a fost aplicat în scop curativ.
Durerea cronica a pacienților cu cancer poate fi determinata de boala în sine sau poate fi un efect advers al tratamentului antineoplazic.

Durerea nu este resimțită de către toți pacienții la fel

De aceea este foarte important că pacientul să descrie cât mai exact medicului durerea cu care se confrunta. Tratamentul analgezic pe care medicul îl vă recomanda depinde foarte mult de caracteristicile durerii descrise de către pacient. Cu cât aceasta analiza este mai exacta, cu atât și rezultatele terapeutice vor fi mai bune.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel