Din cuprinsul articolului
Durerea ascuțită ar putea semnala un simptom precoce al cancerului la bărbați. Cancerul testicular este o afecțiune care determină apariția de tumori în interiorul scrotului.
Este una dintre cele mai frecvente tipuri de cancer, fiind diagnosticată mai frecvent la persoanele de sex masculin cu vârsta cuprinsă între 15 si 35 de ani. Detectarea precoce a bolii poate crește șansele de supraviețuire.
Conștientizarea simptomelor este cheia pentru prevenirea răspândirii bolii.
Specialiștii atarg atenția că există semne de avertizare timpurii la care trebuie să fiți atenți. În unele cazuri, o durere ascuțită în testicul sau scrot este primul simptom al bolii.
Cu toate acestea, este posibil ca acest semnal să nu apară la toată lumea, deoarece cancerul testicular „nu este de obicei dureros”, motiv pentru care ar trebui să fiți conștienți de toate simptomele principale.
Potrivit Cancer Research UK, „Un nodul sau umflarea unei părți a unui testicul este cel mai frecvent simptom al cancerului testicular.” Acesta ar putea fi la fel de mic ca un bob de mazăre, iar dar dacă nu este o leziune canceroasă, ar putea fi un chist inofensiv.
Un medic va efectua de obicei o transiluminare pentru a determina dacă este un chist sau cancer. Examinarea implică utilizarea unei lanterne pentru a străluci lumina din spatele unui nodul scrotal pentru a observa dacă lumina trece prin leziune și luminează leziunea.
Dacă este inofensiv, testul de transiluminare va avea ca rezultat o lumină care se vede prin chist, în timp ce lumina nu va apărea prin cancer.
„Este obișnuit ca unii bărbați să aibă testicule de dimensiuni diferite. Dar consultați-vă medicul dacă dimensiunea se schimbă sau observați o diferență neobișnuită de dimensiune între un testicul și celălalt”, scrie Cancer Research UK.
Boala poate provoca, de asemenea, un scrot greu, care se poate simți mai dur și mai ferm decât de obicei. Alte simptome mai puțin cunoscute includ:
Semnele de avertizare enumerate mai sus ar putea sugera că cancerul s-a răspândit la ganglionii limfatici din organism. Înainte de a participa la o programare cu medicul de familie, este bine să vă notați următoarele informații:
Dacă sunteți îngrijorat că aveți cancer, este important să transmiteți acest lucru medicului dumneavoastră. El poate efectua o serie de teste pentru a identifica dacă aveți boala.
Dacă se găsește o leziune canceroasă în testicule, tratamentul va depinde de localizarea leziunii, de starea ta generală de sănătate și de tipul de cancer testicular.
Aceste opțiuni pot varia de la intervenții chirurgicale și supraveghere, la chimioterapie, care pot duce la reacții adverse. Orice problemă de sănătate ar trebui mai întâi abordată cu medicul dumneavoastră cât mai curând posibil.
Din cuprinsul articolului • „Avem ambiţia ca numărul fumătorilor să scadă substanțial până în 2030”…
Sfârșitul de an aduce adesea cu sine emoții intense din cauza schimbărilor, a evenimentelor neașteptate…
Fructele se numără printre alimentele cu efecte ultrabenefice asupra organismului, care nu trebuie să lipsească…
Previziunile ANM se schimbă constant. Conform celor mai noi date, vremea va suferi schimbări radicale…
Multe femei asociază menopauza cu incapacitatea de a mai face copii, și este întrucâtva adevărat,…
Pacienții cu dizabilități din România expuși unui risc major de sănătate, în urma Deciziei controversate…