Sari la conținut

Cum îți poți da seama dacă durerea în piept semnalează un atac de cord

infarct
Imagine creată cu AI
Epuizarea duce la un atac de cord

Boala de inimă rămâne principala cauză de deces pentru bărbați și femei în Statele Unite. Pentru mulți, durerea în piept este primul simptom de îngrijorare. Cunoscută medical sub numele de angină, durerea în piept apare atunci când mușchiul inimii este blocat temporar și în imposibilitatea de a primi sângele și oxigenul de care are nevoie.

În fiecare an, milioane de americani sunt văzuți în departamentele de urgență pentru dureri în piept.

Deși durerea toracică inexplicabilă nu indică întotdeauna un atac de cord, nu trebuie ignorată. La fiecare 40 de secunde, cineva din SUA suferă un atac de cord. Înțelegerea semnelor de avertizare ale atacului de cord și când să reacționați la ele vă poate salva viața.

Angina pectorală

Angina pectorală se poate simți o presiune sau o strângere pe piept. Durerea poate apărea și la nivelul maxilarului, umerilor, spatelui, gâtului sau brațelor. În timp ce angina este relativ frecventă, poate fi dificil de diferențiat de alte tipuri de durere toracică, cum ar fi disconfortul care vine cu indigestie.

Există două tipuri principale de angină: stabilă și instabilă. Acesta din urmă semnalează uneori un atac de cord.

Caracteristicile anginei stabile includ:

  • Produs de exerciții fizice sau de efort fizic (cum ar fi urcatul scărilor)
  • Se reduce cu odihnă sau cu medicamente
  • Durează  puțin (cinci minute sau mai puțin)

Caracteristicile anginei instabile includ:

  • Apare chiar și în repaus
  • Nu dispare cu medicamente
  • Este neașteptată
  • Poate semnala un atac de cord
  • Durerea este mai severă și durează mai mult (30 de minute sau mai mult) decât angina pectorală stabilă

Dacă aveți dureri în piept care durează mai mult de cinci minute sau sunt însoțite de alte simptome, cum ar fi greață, dificultăți de respirație, slăbiciune sau amețeli, sunați la 112 și căutați ajutor imediat.

Simptomele de angină pectorală la femei

O femeie care are un atac de cord poate prezenta simptome diferite de angina pectorală decât simptomele clasice de angină. Femeile pot avea, de asemenea, greață, dificultăți de respirație, dureri abdominale, disconfort la nivelul gâtului, maxilarului sau spatelui și o durere înjunghiată în piept, mai degrabă decât presiune.

atac de cord la femei
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Deoarece angina poate fi un semn al unei boli cardiace subiacente, este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre simptomele dumneavoastră.

Medicul dumneavoastră vă poate trata angina pectorală cu nitroglicerină pentru a ajuta la ameliorarea disconfortului. Poate veni sub formă de tablete, spray, plasture pentru piele de capsulă sau unguent.

De asemenea, medicul dumneavoastră vă poate recomanda o schimbare a stilului de viață pentru a aborda factorii de risc.

Modificările stilului de viață pot include nefumatul, modificări ale dietei pentru a limita aportul de sare și grăsimi, controlul tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol, evitarea temperaturilor extreme și a activității intense și gestionarea nivelului de stres.

Matei Ecaterina

Matei Ecaterina are diploma de absolventă a Facultății de Management Economic din cadrul ASE București. Cu o experiență vastă de peste 10 ani în domeniul presei scrise, se distinge prin cunoștințele dobândite și capacitatea de a lucra într-un mediu dinamic și provocator. Ecaterina are o abordare bine fundamentată atât în managementul economic, cât și în comunicare și jurnalism.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel