Sari la conținut

„Durere, diaree și tuse”. Este incredibil ce au găsit medicii în creierul unei femei

parazit în creier
sursa foto: arhva doctorulzilei
vierme rotund găsit în creierul unei femei

O femeie, în vârstă de 64 de ani, din Australia, a fost internată pentru prima dată la spitalul local, după trei săptămâni de dureri abdominale și diaree, urmate de o tuse uscată persistentă, febră și transpirație nocturnă, a raportat The Guardian.

În urma unor analize de specialitate, o echipă de medici au descoperit că femeia avea un vierme în creier. Neurochirurgul Dr. Hari Priya Bandy a îndepărtat parazitul de 8 cm de la pacientă

vierme
Sursa foto: theguardian.com

Simptomele pacientei au inclus, de asemenea, uitarea și depresia, necesitând trimitere la un spital de specialitate pentru efectuarea unui RMN la creier, dezvăluit anomalii care au necesitat o intervenție chirurgicală. „Neurochirurgul cu siguranță nu se aștepta să găsească un vierme”, a spus Senanayake.

„Neurochirurgii se confruntă în mod regulat cu infecțiile la nivelul creierului, dar aceasta a fost o descoperire o dată în carieră. Nimeni nu se aștepta să găsească asta”.

Descoperirea surprinzătoare a determinat echipa de la spital să se reunească rapid pentru a afla ce fel de parazit este și, cel mai important, să decidă ce tratament suplimentar ar putea avea nevoie pacientul.

„Tocmai am căutat în manuale, căutând toate tipurile diferite de viermi rotunzi care pot provoca invazie neurologică și boli”, a spus medicul infecționist. Investigația lor s-a dovedit infructuoasă și au căutat ajutor de la alți medici.

„Canberra este un loc mic, așa că am trimis viermele, care era încă în viață, direct în laboratorul unui om de știință CSIRO care are multă experiență cu paraziții. S-a uitat la el și a spus: „O, Doamne, este Ophidascaris robertsi,  un nematod (cunoscut și sub numele de viermi rotunzi) de obicei parazit la Pitonul covor.

Potrivit medicilor, este primul caz din lume care a avut un astfel de parazit în creier. Femeia locuiește lângă un lac locuit de pitoane de covoare.

Deși nu avea contact direct cu șerpii, ea aduna adesea ierburi din jurul lacului pentru a le folosi la gătit. Medicii și oamenii de știință care lucrează la caz speculează că pitonul ar fi putut vărsa parazitul prin fecalele sale în iarbă.

Ei cred că pacientul s-a infectat probabil cu parazitul la atingerea ierbii și la transferul ouălor în mâncare sau ustensile de bucătărie, sau după ce a consumat verdeața, relatează BGNES.

Pentru că niciun pacient nu a fost tratat vreodată pentru parazit, s-au luat măsuri suplimentare. Unele medicamente, de exemplu, pot provoca inflamații pe măsură ce larvele mor. Inflamația poate fi dăunătoare pentru organe precum creierul, așa că au trebuit să se administreze și medicamente pentru a contracara efectele secundare periculoase.

Potrivit medicilor, pacienta se recuperează bine și este încă monitorizată în mod regulat, iar cercetătorii investighează dacă o boală preexistentă care i-a scăzut imunitatea ar fi putut cauza apariția larvelor.

Potrivit Centrului SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, trei sferturi din bolile infecțioase noi sau emergente la oameni provin de la animale.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel