Dulciurile ne schimbă creierul. Oamenii de ştiinţă au dat verdictul: de ce nu putem rezista tentaţiei?

Batoanele de ciocolată, bomboanele sau îngheţata – sunt tentaţii irezistibile pe care nu putem pur și simplu să ignorăm când mergem la cumpărături în supermarket.

Cercetătorii susţin că este important de studiat „re-cablarea” creierului, deoarece acest proces are rădăcini în dependenţe mai nesănătoase.

Oamenii de ştiinţă de la Institutul Max Planck pentru Cercetarea Metabolismului din Koln, în colaborare cu Universitatea Yale, au demonstrat recent că alimentele care au un conținut ridicat de grăsimi și dulciuri ne schimbă creierul: dacă le mâncăm regulat chiar și în cantități mici, creierul se obișnuiește cu aceste alimente.

De ce ne plac într-atât de mult mâncărurile nesănătoase și grase? Cum se dezvoltă această preferință în creierul nostru? „Tendința noastră de a consuma alimente bogate în grăsimi și zahăr, așa-numita dietă occidentală, poate fi înăscută sau poate apărea ca o consecință a supraponderabilității. Dar noi suntem de părere că creierul învață să aibă această preferință”, explică Sharmili Edwin Thanarajah, cercetătoarea care a coordonat studiul.

Pentru a testa această ipoteză, cercetătorii i-au dat unui grup de voluntari o budincă mică care conținea multe grăsimi și zahăr în fiecare zi, timp de opt săptămâni, ca un supliment la dieta lor normală.

Celălalt grup a primit o budincă care conținea același număr de calorii, dar mai puține grăsimi. Activitatea cerebrală a voluntarilor a fost evaluată înainte și în timpul celor opt săptămâni, potrivit sursei citate de Agerpres.

Creierul învață automat să prefere gustările grase

După opt săptămâni, reacția creierului la alimentele pline de grăsimi și zahăr era mai crescută în grupul care a consumat budinca cu un conținut ridicat de zahăr și grăsimi. Asta a activat în mod special sistemul dopaminergic, regiunea creierului responsabilă de motivație și recompensă.

„Evaluările activității creierului au indicat o reorganizare a creierului după consumul de chipsuri și altor alimente de acest fel. În mod inconștient, creierul învață să prefere mâncarea recompensatoare. Ca urmare a acestor schimbări la nivelul creierului, noi vom prefera mereu, în mod inconștient, mâncărurile care conțin multe grăsimi și zahăr”, explică Marc Tittgemeyer, care a condus studiul.

În timpul perioadei studiului, subiecții din grupul experimental nu s-au îngrășat mai mult decât subiecții din grupul de control și nici hemograma lor, care stabilea nivelul zahărului și colesterolului, nu s-a schimbat prea mult.

Cu toate acestea, cercetătorii presupun că preferința față de mâncărurile bogate în zahăr va continua după finalizarea studiului. „În creier s-au produs noi conexiuni și ele nu dispar foarte rapid. Până la urmă, scopul învățării este ca, odată ce înveți ceva, să nu uiți acel lucru atât de rapid”, explică Marc Tittgemeyer.

Recent Posts

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

4 minute ago

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

10 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

10 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

11 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

11 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

11 ore ago

Citeste si: