Sari la conținut

Dulciurile care nu îngrașă. Sfaturi de la nutriționiști pentru diabetici, cardiaci și pentru cei care țin la siluetă

De Sărbători, este greu să rezistaţi tentaţiei de a gusta dulciuri. Dacă suferiţi de vreo afecţiune sau nu doriţi să vă îngrăşaţi, aflaţi că există şi produse mai puţin nocive. Nutriţioniştii recomandă prăjiturile cu fructe, pe cele care conţin multă făină şi pe cele care au îndulcitori, nu zahăr. În loc de sucuri, sunt de preferat compoturile fără zahăr adăugat.
Sunt de evitat prăjiturile cu cremă şi cele foarte însiropate
Tartele, plăcinta cu mere ori cea cu vişine fac parte din categoria dulciurilor mai puţin nocive. „Pentru că au fructe, conţinutul de glucide adus în organism va fi mai mic“, a explicat medicul nutriţionist şi diabetolog Eduard Adamescu. Îngheţata şi prăjiturile cu îndulcitori sunt, de asemenea, de preferat celor însiropate, celor cu cremă sau celor care abundă în frişcă. „Cele cu o cantitate mare de cremă sunt total contraindicate, dacă doriţi să nu luaţi în greutate“, specifică medicul nutriţionist.

Alegeţi cozonacul fără nucă şi cacao

Nici cele cu multă făină, cum sunt cozonacul ori checul, nu sunt o alegere proastă. „Zahărul va fi încorporat de făină şi va fi absorbit mai lent de organism. În acest fel, şi creşterile de glicemie vor fi mai mici“, detaliază nutriţionistul Eduard Adamescu.

Inclusiv pacienţii cu diabet pot profita de o felie de cozonac. „Este de preferat cozonacul care nu are o umplutură foarte consistentă. Alegeţi-l pe cel care nu are foarte multă nucă şi cacao. Conţinutul de grăsime va fi mai redus“,spune nutriționistul.

O altă idee de-a nutriţioniştilor este să vă preparaţi prăjituri cu gemuri dietetice. „Aceste gemuri sunt recomandate celor cu diabet, dar pot fi o soluţie şi pentru cei care ţin la siluetă“, sugerează medicul Eduard Adamescu.

Nu combinaţi piureul cu deserturile care conţin cozonac

Nutriţioniştii spun că nu contează doar ce tip de prăjituri alegeţi, ci şi cantitatea pe care o mâncaţi. „Mai toate prăjiturile îngraşă, dar dacă nu uitaţi să fiţi echilibraţi, puteţi să gustaţi şi dulciuri de Sărbători“, vă aminteşte medicul nutriționist. Ce puteţi face este să vă structuraţi meniul pe zile. Astfel, în ziua în care mâncaţi piftie şi cârnaţi, renunţaţi la dulciuri.

Când este ziua destinată alimentelor mai uşoare, de exemplu o friptură de pui cu salată, puteţi adăuga şi dulciuri. Nutriţionistul vă sfătuieşte să nu combinaţi, de exemplu, mâncărurile de cartofi cu desertul care conţine cozonac, deoarece dublaţi cantitatea de glucide.

INDICAŢII

> nu consumaţi prăjituri foarte grase, deoarece riscaţi senzaţii de greaţă, vărsături şi colici biliare;

>
prăjiturile cu un conţinut mai mare de grăsimi, cum sunt, de exemplu, biscuiţii de casă, nu sunt indicate nici celor cu gastrite, ulcer ori sindrom de colon iritabil.

Sfaturi pentru cardiaci

>
pentru această categorie de pacienţi este foarte important să nu se îngraşe, de aceea nutriţioniştii le recomandă tartele, plăcintele cu mere neîndulcite sau cu înlocuitori.

Sfaturi pentru pacienţii cu diabet

>
orientaţi-vă către dulciurile dietetice (găsiţi pe piaţă inclusiv cozonac dietetic);

>
calculaţi-vă glucidele pe care aveţi voie să le consumaţi, în funcţie de recomandarea medicului.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel