Categories: Stil de viaţă

Dukan, dieta care promite minus 10 kg în 14 zile

Cristina Lica

Recomandate mai mult de vedetele de Hollywood decât de nutriționiști, dietele-minune au rezultate spectaculoase, însă greu de întreținut. În plus, curele de slăbire radicale, chiar și cele ținute pe termen scurt, pot declanșa afecțiuni medicale chiar și peste câțiva ani. Specialiștii în alimentație spun că cea mai indicată metodă de a da jos kilogramele în plus este o dietă hipocalorică, dar care conține toate grupele alimentare. Vă prezentăm mai jos o cură de slăbire la modă,  cu avantaje și dezavantaje.

Regimul de slăbire Dukan a fost inventat de un medic neurolog și și-a câștigat popularitatea în întreaga lume. Printre adepții lui sunt și mulți români.

Dieta Dukan se bazează pe alimente bogate în proteine (carne, lactate și ouă), care determină organismul să mobilizeze rapid depozitele de grăsime și să ardă kilogramele. Pe termen lung însă, se pierd și masa musculară, nutrienții și mineralele.

Dieta în sine are patru etape. Prima, numită de atac, este cea mai restrictivă: în această fază se vor consuma doar proteine: cărnuri albe sau roșii slabe, organe de animale (ficat, rinichi), pește, fructe de mare, ouă, lactate degresate și cel puțin 1,5 litri de apă pe zi. Se poate bea și cafea sau ceai neîndulcit în orice cantitate. Durata acestei etape depinde de surplusul de greutate, dar și de istoricul în materie de diete urmate (cu cât ați ținut mai multe, cu atât corpul a devenit mai defensiv).

Joia, zi de „post”

A doua etapă, de croazieră, presupune alternarea zilelor doar cu proteine cu cele în care se consumă proteine și legume. Recomandat este să le alternați din două în două zile, mai ales dacă trebuie să pierdeți un număr mai mare de kilograme.

A treia etapă este cea de consolidare a rezultatului, dar și cea mai periculoasă, întrucât organismul are tendința de a pune la loc kilogramele pierdute ușor până atunci. Faza durează 10 zile pentru fiecare kilogram pierdut în timpul dietei.

Ultima etapă, de stabilizare, este pentru toata viața. Se poate mânca normal, însă o zi pe săptămână, joia, va fi pentru tot restul vieții o zi „de atac”, în care se vor consuma doar alimente pe bază de proteine.

„Bombă” pentru inimă și rinichi

Nutriționiștii români sunt ceva mai sceptici cu privire la această dietă în vogă. „Este adevărat că o dietă bazată pe proteine moblizează rapid rezervele de lipide din organism și se slăbește destul de repede, însă apare fenomenul numit cetoză: crește aciditatea în organism, ceea ce este extrem de dăunător pentru rinichi și pentru aparatul cardiovascular”, susține nutriționistul Corina Zugravu.

Mai mult, dieta hiperproteică poate genera dezechilibre ale lipidelor din sânge, crescând nivelul trigliceridelor și colesterolului. Dacă în cazul tinerilor sub 30 de ani, o astfel de dietă nu crează probleme foarte mari, atât timp cât nu este prelungită, în cazul celor peste această vârstă, rinchii sunt puternic afectați. „Am avut recent un pacient care a ținut câteva luni numai diete proteice și căruia i-a crescut foarte mult nivelul creatininei. Funcția renală i se degradase foarte mult și cel mai probabil de vină este dieta pe care a ținut-o”, adaugă diabetologul Eduard Adamescu, de la Cabinetul de Nutriție, Boli Metabolice și Diabet „Calea Moșilor”. Pe cât de repede se pierd kilogramele, pe atât de mult se depun la loc. „Noi avem nevoie de glucide în proporție de 55-60% din necesarul caloric”, conchide nutriționistul.

Recent Posts

Pacient cu cancer intestinal: ‘Am crezut că am un hemoroid’

Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…

12 minute ago

Excelența în medicină, premiată la Gala Capital. Prof. Dr. Vladimir Ciurea, lider și vizionar în neurochirurgia pediatrică

Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…

22 de minute ago

Zodii care încheie un ciclu karmic greu, care a durat 16 ani. Intră într-o nouă eră a vieții lor

Pluto a intrat în Capricorn pe 1 septembrie și va rămâne acolo până pe 19…

41 de minute ago

Mare atenție! Boli netratate care pot duce la cancer: Trebuie obligatoriu să mergem la MEDIC

Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…

o oră ago

Acest mineral trebuie consumat pentru combaterea demenței. Nu trebuie să lipsească din aportul zilnic!

În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…

2 ore ago

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Companiile și oamenii valoroși din sistemul sanitar din România

Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…

2 ore ago

Citeste si: