Din cuprinsul articolului
DSP: Oamenii evită să mai declare contacții direcți. Reguli importante pentru cei care locuiesc în casă cu un bolnav de Covid
Un fenomen îngrijorător a fost semnalat chiar de Directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică (DSP) București. Potrivit rohealthreview.ro, dr. Oana Nicolescu, a declarat că, în acest moment, persoanele confirmate pozitiv pentru Covid evită să mai declare contacții direcți. Iar asta duce, inevitabil, la creșterea riscului de răspândire a bolii.
„Pot să vă spun că la început…. și vă dau un simplu exemplu. Dacă aveam 100 de pozitivi și aveam vreo 500 de contacți direcți, acum dacă avem în momentul de față 100 de pozitivi, contacți direcți avem cred vreo 20.
Adică oamenii nu mai declară contacții direcți, merg pe ideea că „stau singur, la birou stau singur”. Noi, în de cele mai multe cazuri, încercăm prin această anchetă epidemiologică să aflăm cu cine stă în casă și aflăm că stau cu cineva.
Atunci le spunem că și acele persoane ar trebui să intre în carantină, însă primim răspunsuri de genul: ”Nu, stați că nu m-am întâlnit, a fost plecat etc”. Adică sunt situații punctuale”, a declarat dr. Oana Nicolescu.
Există câteva reguli de igienă ce trebuie respectate cu strictețe de persoanele care au Covid, pentru a nu îi îmbolnăvi şi pe alţii. Cele esențiale sunt izolarea persoanelor cu Covid, purtarea măștii de toți membrii familie, curățarea băii după fiecare utilizare. de asemenea, tacâmurile nu se folosesc la comun.
Profesorul de Boli Infecţioase şi Microbiologie Clinică, Dr. Çağrı Büke, de la Acibaden Health Group a emis un ghid cu 10 reguli de care trebuie să ţinem cont dacă locuim cu un bolnav cu COVID-19.
„Având în vedere faptul că aproximativ 80% dintre pacienţii diagnosticaţi cu Covid-19 pot fi îngrijiţi la domiciliu, ar trebui să ne amintim întotdeauna că virusul se transmite mai ales în spaţii închise. Fapt care ne împinge să analizăm mai atent regulile pentru a convieţui cu un caz pozitiv”, spune profesorul Büke, citat de zf.ro.
Este necesar să locuiţi în camere separate
O persoană cu test Covid pozitiv trebuie să locuiască într-o cameră separată pentru o vreme. Uşa camerei trebuie să fie întotdeauna închisă şi pacientul trebuie inclusiv să mănânce în această cameră, departe de ceilalţi membri ai familiei.
Masca trebuie purtată în mod obligatoriu atunci când intraţi în cameră
Nimeni nu ar trebui să intre în camera pacientului decât dacă este cu adevărat necesar şi pacientul nu ar trebui să părăsească camera decât din motive imperioase.
Baia trebuie curăţată după fiecare utilizare
Dacă este posibil, bolnavul va folosi o baie separată. Dacă nu este posibil şi ceilalţi membri ai familiei trebuie să folosească aceeaşi baie, atunci toaleta, chiuveta, robinetele, suprafeţele şi podeaua trebuie curăţate cu un agent de dezinfectare după fiecare utilizare.
Lenjeria şi tacâmurile nu trebuie împărţite
Rufele, tacâmurile şi alte articole, cum ar fi paharele de apă, utilizate de pacientul cu coronavirus nu trebuie împărţite. Rufele sale trebuie spălate separat (în maşina de spălat), în timp ce tacâmurile trebuie spălate bine cu detergent.
Mâinile trebuie spălate după folosirea zonelor comune
Mâinile trebuie spălate cu apă şi săpun timp de 20 de secunde imediat după atingerea oricărei suprafeţe în zonele comune, înainte şi după masă, după baie, înainte şi după gătit şi după atingerea unor obiecte din spaţiile interioare, obiecte ce ar fi putut fi atinse şi de persoana infectată.
Pacientul cu Covid trebuie să poarte mască acasă
Pacientul cu Covid trebuie să poarte mască, astfel încât să acopere complet gura şi nasul, atunci când este necesar să meargă la baie sau în alte camere.
Anumite suprafeţe trebuie curăţate frecvent
Mânerele uşilor, întrerupătoarele electrice şi alte suprafeţe care pot fi atinse trebuie curăţate bine cu dezinfectant şi detergent după fiecare contact.
Trebuie folosit un prosop separat
Întrucât prosoapele prezintă un risc ridicat de contaminare, fiecare membru al familiei trebuie să utilizeze un prosop separat în circumstanţe normale. Mai ales dacă există un pacient cu coronavirus acasă, prosopul nu trebuie împărţit niciodată.
Feţele de pernă trebuie schimbate în fiecare zi
Feţele de pernă ale unui pacient cu coronavirus trebuie schimbate în fiecare zi şi spălate în maşina de spălat la minimum 60 de grade Celsius. Lenjeria de pat trebuie schimbată o dată la trei zile şi spălată, la fel, la minimum 60 de grade Celsius.
Casa ar trebui să fie aerisită în mod frecvent
Camera pacientului cu coronavirus şi toate celelalte zone ale casei trebuie aerisite zilnic câteva minute. De asemenea, membrii familiei negativi pentru COVID ar trebui să evite vizitarea pacientului şi să nu le permită altor persoane să îl viziteze.
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…