Din cuprinsul articolului
Drogul legal din orice aliment! Otrava ascunsă aproape în orice aliment fie el acru, sărat sau dulce! Un drog mai periculos decât nicotina, pe care îl mâncăm într-un an cu kilogramele! Produce mutații genetice grave în organism și îi sperie pe medici.
Drogul legal admis în alimentație
Monoglutamatul de sodiu (glutamatul monosodic) este un aminoacid non-esential, acest lucru inseamna ca este produs de organism, nu este nevoie sa fie obtinut din alimente. Monoglutamatul de sodiu se gaseste in stare naturala in diverse alimente (ciuperci, rosii, lapte, peste, branza, oua, carne, mazare, porumb, spanac).
De asemenea, monoglutamatul de sodiu este folosit in industria alimentara, este popular in bucataria asiatica si este utilizat in alimentele procesate din statele occidentale. Monoglutamatul de sodiu este o pulbere alba, inodora si cristalina si este cunoscut sub denumirea E621 sau MSG. Este cel mai folosit potentiator de arome.
Potentiatorii de aroma sunt compusi care nu au o aroma proprie, dar se activeaza atunci cand sunt combinati cu condimente sau alimente aromate. Se considera ca aportul zilnic de monoglutamat de sodiu este de 0,3-1,0 grame.
Care sunt alimentele ce conțin aditivul alimentar E 621?
Potrivit InfoCons, Monoglutamatul de sodiu (E621) poate fi regăsit în următoarele produse:
- Pate;
- Mezeluri;
- Semipreparate;
- Sucuri;
- Alimente congelate;
- Supe la plic;
- Mezeluri;
- Diferite tipuri de sosuri;
- Preparate din lapte;
- Legume congelate (inclusiv ciuperci, rădăcini și tuberculi, leguminoase și aloe vera), alge marine, nuci si semințe;
- Legume fermentate (inclusiv ciuperci, rădăcini și tuberculi, leguminoase și aloe vera) și produse din alge marine, cu excepția boabelor de soia fermentate;
- Paste uscate, tăiței și produse similare
- Carne proaspătă, carne de pui și vânat;
- Pește congelat, file de pește și produse din pește, inclusiv moluște, crustacee
- Pește în aluat congelat;
- Mezeluri;
- Cafea, înlocuitori de cafea, ceai, plante medicinale infuzii;
- Mâncare gătită chinezească
Simptome posibile in urma consumului de Monoglutamat
Exista un numar redus de persoane care in urma consumului de monoglutamat de sodiu au acuzat simptome precum:
- dureri de cap;
- transpiratii;
- tahicardie;
- greata;
- slabiciune;
- bufeuri;
- dureri in piept.
Simptomele sunt usoare si in cele mai multe cazuri nu necesita o interventie medicala. Stiintific nu s-a putut demonstra legatura dintre aceste simptome si monoglutamatul de sodiu, desi este adevarat ca unele persoane pot avea reactii temporare la aceasta substanta.
Efectul monoglutamatului de sodiu asupra sanatatii
Consumul de monoglutamat de sodiu peste doza indicata ar putea afecta insa sanatatea, dar inca se mai fac cercetari:
- obezitate/tulburari metabolice: MSG a fost asociat cu cresterea in greutate si disfunctiile metabolice, dar sunt necesare mai multe studii umane pentru a se ajunge la o concluzie in acest sens.
- toxicitate cerebrala: in mod normal, monoglutamatul este o substanta chimica ce stimuleaza celulele nervoase. O cantitate prea mare insa de substanta poate sa duca la toxicitatea creierului din cauza suprastimularii celulelor nervoase. Numai ca cercetarile au demonstrat ca MSG este metabolizat in intestin, ulterior fiind folosit fie ca sursa de energie, fie este transformat in aminoacid. Nu exista inca dovezi clare ca MSG modifica in vreun fel chimia creierului, atunci cand sunt consumate cantitati recomandate.
La fel de adevarat insa este faptul ca unele persoane pot avea efecte adverse la consumarea monoglutamatului de sodiu, din cauza unei afectiuni numita „sindromul restaurantului chinezesc”. Este vorba despre o afectiune care afecteaza cam 1% din populatie. Afectiunea se manifesta prin:
- slabiciune;
- dureri de cap;
- inrosirea fetei;
- dificultati de respiratie;
- lesin (in cazurile mai grave).