Categories: Expertul zilei

Drobul e unul dintre cele mai sănătoase alimente de pe masa de Paște. Nutriționist: ”Drobul e bun deoarece conține…”

Drobul e bun pentru că el conţine multă verdeaţă care compensează faptul că e făcut din măruntaie, potrivit nutriționiștilor. Însă, pentru evitarea problemelor digestive, se recomandă limitarea „avântului culinar al sărbătorilor” printr-o alimentaţie ponderată.

„Toată lumea pofteşte la mâncărurile româneşti tradiţionale, însă trebuie să se limiteze la câte puţin din fiecare, puţin alcool şi grăsimi”, recomandă Eduard Adamescu, nutriţionist la Cabinetul „Calea Moşilor” din Bucureşti.

Primii vizaţi sunt cei care au ţinut post. Trebuie să evite o masă abundentă, bogată în grăsimi.

Ouă, carne şi alcool înseamnă probleme digestive

Dacă mâncaţi ponderat şi nu aglomeraţi toate preparatele la o masă nu veţi avea probleme din cauza digestiei îngreunate.

În schimb, dacă mâncaţi drob, ouă, ciorbă de miel şi prăjituri, în cantităţi mari şi toate la o masă, combinate cu alcool, veţi avea de suferit. „Din ouă şi carne în combinaţie cu alcool apar probleme digestive, pornind de la indigestie până la pancreatită acută”, avertizeză Eduard Adamescu.

”Drobul e bun”

Mai exact, ar trebui ca la masa de dimineaţă să fie suficiente două ouă, o felie de drob şi una de cozonac.

„Drobul e bun pentru că el conţine multă verdeaţă care compensează faptul că e făcut din măruntaie. Îl puteţi consuma la micul dejun. Nu exageraţi cu ouăle. Sunt suficiente două pe zi”, este sfatul nutriţionistului Eduard Adamescu.

La prânz, puteţi mânca o ciorbă de miel, o friptură cu salată şi garnitură şi eventual un desert, alături de un pahar de vin.

„Ciorba de miel e bună mai ales dacă e făcută cu borş, verdeaţă şi nu e foarte grasă. Friptura de miel nu trebuie să aibă mai mult de 150 de grame porţia. Eu recomand să fie consumată cu salată sau garnitură”, mai sfătuieşte medicul Eduard Adamescu.

Rolul salatei şi al garniturii este de a echilibra o masă şi în acelaşi timp de a reduce numărul de calorii şi cantitatea de grăsimi a alimentelor tradiţionale consumate. Masa de seară nu trebuie să fie din nou un festin. Pentru cină rezervaţi-vă ceva uşor, eventual o friptură rece cu salată şi renunţaţi la dulciuri.

”Evitați prăjelile”!

Pentru ca digestia să se facă fără probleme, specialiştii în nutriţie recomandă să consumaţi carne de miel cât mai slabă şi să o preparaţi fie la grătar, fie la cuptor pentru a-şi păstra calităţile nutritive.

„Evitaţi prăjelile, din cauza compuşilor toxici şi aportului caloric mare. Spre deosebire de carnea preparată la grătar, cea prăjită îşi păstrează o mare parte din grăsime, fiind un stimulent al secreţiei de suc gastric care provoacă arsuri sau dureri de stomac”, explică nutriţionistul Eduard Adamescu.

După ce aţi savurat această masă copioasă, faceţi o plimbare de o jumătate de oră, pentru a arde din calorii şi grăsimi.

Fără excese pentru cei cu boli cronice Bolnavii de diabet, cei care au afecţiuni cardiace, dar şi cei care au antecedente de boli digestive (hepatită, ulcer) nu trebuie să uite de recomandările de dietă pe care le respectă şi în zilele obişnuite.

„Bolnavii cronic trebuie să fie şi mai atenţi la alimente în zilele de sărbătoare. Nu le este interzis să mănânce produse tradiţionale, însă nu trebuie depăşite limitele”, atenţionează nutriţionistul Eduard Adamescu.

Recent Posts

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024: Zodia care primește o veste neașteptată

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…

o oră ago

Avertismentul unui medic: Acest tip de cartofi te pot ucide. Cum îi recunoști

Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…

2 ore ago

Angela Similea și-ar fi pierdut casa din cauza datoriilor. Unde a ajuns să locuiască artista

La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…

2 ore ago

Dana Budeanu s-ar fi căsătorit în secret cu fiul unui politician influent

Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…

3 ore ago

Trucul care te ajută să previi formarea mucegaiului în borcanele de zacuscă

Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…

3 ore ago

Aceste pensii vor fi recalculate după o nouă formulă – ce sume vor primi în plus beneficiarii

Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…

4 ore ago

Citeste si: