Sari la conținut

Drama unei premiante de 16 ani. Riscă să îi explodeze aorta și să moară!

Teodora este o adolescentă de 16 ani, din Bârlad, al cărei prim succes răsunător a fost acela că a terminat clasa a VIII-a ca șefă de promoție. Inteligența sa peste medie este recunoscută de toți profesorii, pofta sa de a învăța nu este niciodată diminuată, îi place să deseneze și să picteze, iar simțul umorului este atuul ei cel mai de preț. Așa vrea Teodora să se prezinte în fața lumii: o ființă solidară, cu poftă de viață și puternică.

Cu toate acestea, tânăra trece printr-o dramă greu de imaginat. Suferă încă de la doi ani de o boală cumplită și rară, pe care s-a încăpățânat s-o înfrunte și despre care vorbește foarte puțin. Se numește Sindromul Marfan și principala sa grijă este să o schilodească, să-i strâmbe oasele, să-i deplaseze organele interne, să-i fure vederea, să-i ia respirația și, dacă se poate, chiar viața. Scopul final al perversului Sindrom Marfan este de a face aorta să explodeze.

Sindromul Marfan afectează țesutul conjunctiv, adică țesutul elastic din organism care face legătura dintre diferite organe și componentele acestora. Acest sindrom se caracterizează prin dilatarea aortei la baza (prima parte a principalei artere care transporta sângele de la inima în restul corpului), disfuncții ale valvelor inimii, dislocarea cristalinului, miopie și prin alungirea extremitatilor – mâini, picioare. Existența acestui sindrom crește riscul de dezvoltare pentru urmatoarele afecțiuni: scolioza, cifoza, deformări ale piciorului, formarea unei cavități la nivelul pieptului.

Teodora le are pe toate acestea. A fost operată de câte două ori la ambii ochi. Coloana este atât de deformată (scolioză), încât corsetul special care i-a fost recomandat acum câțiva ani, a devenit inutil. Deviația i-a deplasat un rinichi undeva către mijlocul spatelui, iar la ultima ecografie un plămân nu s-a mai văzut. Sindromul Marfan a făcut-o pe Teo de nerecunoscut, de aceea o intervenție chirurgicală foarte costisitoare este una dintre puținele ei șanse de a supraviețui. Suma necesară este de 12.000 de euro, la care se adaugă încă 1.000 de euro, analizele pre-operatorii. Intervenția a fost programată la începutul lunii octombrie și va fi efectuată de unul dintre cei mai buni specialiști în ortopedie pediatrică din România, doctorul Alexandru Thiery.

Sute de români au ajutat-o deja. S-a strâng jumatate din sumă!

Tragica sa poveste a fost publicată pe platforma Asociației “Salvează o inimă”, iar peste 400 de români inimoși au contribuit până acum la salvarea sa, strângându-se până în prezent aproape 7.000 de Euro. Teodora vrea să trăiască, să studieze și, deși este o capacitate intelectuală, admite tare și răspicat că nu vrea să părăsească țara natală, ci vrea să fie la dispoziția celor care au nevoie de ea, așa cum și alții o ajută în prezent.

Donațiile pentru salvarea Teodorei pot fi făcute pe https://salveazaoinima.ro/campaigns/teodora-balan/ sau în conturile bancare ale Asociației “Salvează o inimă”: RO05BTRL00701205W82870XX (cont în lei), RO28BTRLEUR CRT00W8287001 (cont în Euro), RO68BTRLUSDCRT00W8287001 (cont în dolari americani).

“Mi-a fost rar să întâlnesc un tânăr atât de plin de viață, atât de intelligent și cu un simț al umorului atât de dezvoltat. Dacă nu i-aș fi cunoscut problema medicală foarte gravă, aș fi crezut că această fată este practic imposibil de doborât. Din păcate, boala ei a avansat foarte mult în ultima perioadă, iar intervenția chirurgicală este crucială pentru viața ei, deoarece aorta poate oricând se explodeze. De când am lansat acest caz pe platforma noastră de donații online și în rețelele de socializare, am primit sute de scrisori de susținere, iar până acum am reușit să strângem mai bine de jumătate din suma necesară. Contăm pe ajutorul tuturor pentru a o salva pe Teodora!”, declară Vlad Plăcintă, președintele Asociației “Salvează o inimă”.

Asociația “Salvează o inimă”, înființată pe data de 17 decembrie 2012, a reușit să salveze, până în prezent, peste 100 de copii cu malformații grave. La campaniile umanitare organizate de Asociație, s-au alăturat peste 50.000 de persoane și companii românești și internaționale, înregistrându-se pe platforma online donații de peste 860.000 de Euro Euro şi peste 150.000 de Euro din campanii de donaţii prin SMS.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel