Din cuprinsul articolului
Depresia este unul dintre marile probleme ale vremurilor noastre și incidența ei continuă să crească: în prezent, conform datelor OMS, este în prezent a treia cauză a poverii globale de boală și este de așteptat ca în 2030 să fie prima.
Avem în prezent mai multe tratamente care s-au dovedit a fi eficiente pentru depresie, atât de natură farmacologică, cât și psihoterapeutică, dar resursele de îngrijire continuă să fie vădit insuficiente.
Doar 23% primesc tratament „minim adecvat”
Acest lucru se precizează într-o recenzie publicată în PLOS Medicine, care concluzionează că în țările cu cele mai mari venituri doar 23% dintre acești pacienți primesc tratament „minim adecvat”, în timp ce în statele cu venituri medii și mici acest procent se reduce la 3% .
Cercetătorii au luat în considerare 149 de studii din 84 de țări, efectuate între 2000 și 2019, și recunosc că există lacune în anumite zone precum Africa Subsahariană sau Asia de Sud.
Oricum ar fi, ceea ce pare a fi clar este că o proporție foarte importantă a cazurilor de depresie continuă fără a primi îngrijiri medicale în conformitate cu recomandările standardizate ale practicii clinice.
Acest lucru, cred ei, ar trebui să ne determine să reevaluăm disponibilitatea unor facilitatori adecvati de îngrijire și tratament, ca parte a răspunsului la povara impusă de această boală.
Mari inegalități în întreaga lume
După cum am subliniat deja, diferența dintre numărul real de pacienți și domeniul de aplicare a îngrijirii pentru depresie nu este aceeași în întreaga lume. Conform studiilor anterioare, în Europa diferența poate fi de 45% în timp ce în Africa poate ajunge la 67% iar în vestul Mediteranei poate ajunge la 70%.
Calitatea tratamentelor, pe de altă parte, prezintă, de asemenea, variații geografice și demografice foarte mari.
De exemplu, este mai probabil să primiți tratament pentru depresie ca femeie și pe măsură ce îmbătrânești. Bărbații tineri, pe de altă parte, caută în număr mic îngrijire pentru probleme legate de starea de spirit sau emoții.
Autorii subliniază că în unele țări s-a înregistrat o îmbunătățire semnificativă a serviciilor de sănătate mintală și că stigmatul din jurul acestor patologii este redus treptat. Cu toate acestea, majoritatea țărilor care au apărut în analiză încă suferă de o lipsă de politici, reglementări și resurse în îngrijirea de bază a sănătății.