Din cuprinsul articolului
Dragobetele se sărbătorește în fiecare an pe data de 24 februarie. Cu toate acestea, această zi reprezintă mai mult decât o simplă sărbătoare a iubirii. Este recunoscut ca fiind protectorul iubirii și al primăverii.
Dragobete este recunoscut ca fiind protectorul iubirii și al primăverii. Se spune că, datorită inimii sale mari și a generozității sale, a fost ales de Fecioara Maria să devină Gardianul Iubirii.
În ziua de 24 februarie, când Biserica Ortodoxă sărbătorește Întâia și a doua aflare a Capului Sfântului Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului, tradiția populară consemnează ziua lui Dragobete – o sărbătoare cu obiceiuri vechi și semnificații profunde în cultura românească.
Dragobete, un personaj preluat de la vechii daci
Urmând firul unor legende populare, se crede că Dragobete este un personaj preluat de la vechii daci şi transformat, mai apoi, într-un protector al tinerilor şi patron al iubirii. Mai demult, celebrarea acestei zile era legată și de renaşterea naturii – moment în care omul, păsările cerului şi ogorul se pregăteau pentru intrarea în anotimpul prospeţimii şi-al trezirii la o nouă viaţă, potrivit doxologia.ro.
Dincolo de aceste noțiuni și sensuri etimologice, nici Valentine’s Day și nici ziua de Dragobete, cu toate obiceiurile și tradițiile lor, nu au legătură cu Tradiția Bisericii. Cu toții suntem născuți și trăim din dragostea lui Dumnezeu și este nefiresc să sărbătorim iubirea într-o singură zi din an, când viața noastră toată ar trebui să fie plină, la orice pas, de dragoste.
În România, această zi este sărbătoarea dragostei. Dragobete este adesea denumit și „ziua când păsările se logodesc”. Asta pentru că la sfârșitul lui februarie este momentul în care păsările încep să adune ramuri pentru cuibare și să se împerecheze.
Tradiții și superstiții de Dragobete
Pentru mulți, 24 februarie semnifică începutul primăverii. Cu această ocazie, tinerii adună primele flori înflorite și sărbătoresc prin cântec și dans.
În satele unde iarna persistă, fetele desfășoară ritualuri cu zăpada. În acele zone, se crede că cei care sărbătoresc ziua lui Dragobete vor fi protejați de boli pe tot parcursul anului.
Există, de asemenea, o credință că dacă plouă pe 24 februarie, primăvara va sosi mai devreme.
Mai mult, se spune că tinerii nu ar trebui să plângă în această zi. Se spune că acest lucru ar putea atrage tristețea asupra lor în anul următor.
În această zi, tradiția spune că nu se desfășoară muncă grea sau activități ce implică cusutul, dar oamenii ar trebui să se dedice treburilor casnice pentru a atrage prosperitate și bunăstare în gospodărie.
De asemenea, este o practică să nu se sacrifice animale în ziua de Dragobete. Se crede că acest lucru ar putea aduce ghinion asupra gospodăriei, deoarece animalele nu ar mai continua să se înmulțească.