Din cuprinsul articolului
Tot mai multă lumea este preocupată de alimentație, pentru că nutriţia corectă un element cheie în menținerea sănătății. Profesorul neurochirurg Vlad Ciurea este de părere că alegerea corectă a deserturilor poate stimula activitatea cerebrală.
Celebrul medic recomandă consumul de ciocolată amăruie datorită beneficiilor sale asupra sănătății cerebrale. Fabricată din semințele arborelui de cacao, ciocolata neagră este recunoscută pentru conținutul său ridicat de antioxidanți.
Are mai puțin zahăr
Spre deosebire de ciocolata cu lapte, care conține cantități mari de zahăr și lapte, ciocolata amăruie are un procent mai mare de cacao și mai puțin zahăr, ceea ce o face o alegere mai sănătoasă pentru creier, potrivit CSID.
Profesorul neurochirurg Vlad Ciurea recomandă consumul de ciocolată amăruie datorită beneficiilor sale asupra sănătății cerebrale. Consumul moderat de ciocolată neagră poate îmbunătăți memoria și poate reduce riscul de boli cardiovasculare, datorită flavonoidelor care îmbunătățesc circulația sanguină către creier.
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.roProfesorul Ciurea avertizează că „zahărul acesta rafinat este un toxic, un drog pentru creier”, subliniind că acesta poate crea dependență și poate afecta negativ funcțiile cognitive. Profesorul Ciurea consideră că „mierea, ciocolata seacă, nu însiropată, și cacao sunt foarte bune pentru activitatea cerebrală”.
Reduce nivelul glicemiei în sânge
În plus, este indicată şi în dieta persoanelor cu diabet. Potrivit unui studiu publicat recent în revista BMJ, experţii de la Universitatea Harvard au descoperit că, în medie, consumul a cel puțin cinci porții mici de ciocolată neagră pe săptămână poate reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2 cu 21%
Cercetările arată că fiecare porție săptămânală suplimentară de ciocolată neagră reduce riscul de diabet de tip 2 cu 3%. Cu toate acestea, specialiştii susţin că creșterea consumului de lapte, dar nu și de ciocolată neagră, este asociată cu creșterea în greutate pe termen lung.
Deoarece ciocolata neagră are un conținut mult mai ridicat de cacao, aceasta înseamnă că compușii bioactivi din cacao și ciocolata neagră, cum ar fi flavanolii, pot contribui la reducerea riscului de diabet, posibil prin îmbunătățirea sensibilității la insulină.