Primul caz a fost raportat de Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie (UKHSA) pe 7 mai și se crede că ar fi importat. La 14 mai 2022, în Marea Britanie au fost identificate încă două cazuri, ambele locuind în aceeași gospodărie, dar fără antecedente recente de călătorie și fără contact cu cazul raportat la 7 mai. Alte patru cazuri au fost confirmate de UKHSA pe 16 mai, de asemenea, fără istoric de călătorie recent în zone endemice și nu au fost contacte ale cazurilor raportate pe 7 și 14 mai. Toate cazurile raportate la 16 mai au fost bărbați care se autoidentificau ca bărbați care întrețin contacte intime cu bărbați (HSH), potrivit ECDC.
În plus, la 18 mai, Portugalia a raportat cinci cazuri confirmate de variolă a maimuței și mai mult de 20 de cazuri suspecte. Toate cazurile au fost bărbați tineri și toate în Lisabona și Valea Tagus. Spania a raportat, de asemenea, opt cazuri suspecte.
Dr. Virgil Musta explică în ce situații apare această boală în Europa și care sunt simptomele.
”Este o boală asemănătoare cu variola, dar nu are aceeași gravitate. Apare, de obicei, în Africa. În Europa și în SUA a apărut în cazuri foarte rare.
Nu este la fel de contagioasă ca variola, dar la persoanele cu deficiențe imune pot da și forme mai severe de boală. Se manifestă ca un sindrom pseudo-gripal, cu febră, dureri de cap, cu dureri de mușchi, de oase și oboseală extremă.
La câteva zile de la apariția acestor semne, începe să apară o roșeață pe piele, după care evoluează similar cum evoluează leziunile din variola sau cele din varicelă. Deci roșeața se transformă în vezicule care mai apoi se transformă în cruste.
Evoluția este cam de 2- 3 săptămâni și nu are tratament specific. ca prevenție, vaccinul împotriva Variolei previne parțial și pentru această boală.
Tratamentul este de vitamine, antiinflamatoare simptomatice s-a constatat că persoanele, chiar dacă fac boala, dacă sunt vaccinate de variolă au forme ușoare de boală”, a precizat medicul Virgil Musta, pentru WOWbiz.ro.