Categories: Expertul zilei

Dr. Tudor Ciuhodaru, mesaj tranşant: OMS nu ratează nicio ocazie de a se face de râs

Medicul Tudor Ciuhodaru lămurește controversa despre aspartam, îndulcitorul posibil cancerigen: OMS nu ratează nicio ocazie de a se face de râs.

Afirmaţia renumitului doctor a fost făcută după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat unul dintre cei mai utilizați îndulcitori ca fiind posibil cancerigen, iar apoi a revinit cu o nouă rectificare, conform căreia aspartamul are acest efect nociv doar dacă este consumat peste anumite limite.

Aspartamul este un îndulcitor prezent în gumă, sucuri și alte alimente. Organizația Mondială a Sănătății a revenit cu un update referitor la cantitatea de aspartam care se poate consuma. Într-o intervenție la Antena 3 CNN, medicul Tudor Ciuhodaru a ținut să explice controversa creată pe seama acestui îndulcitor.

„OMS nu ratează nicio ocazie de a se face de râs. Nu e de mirare că încrederea în această instituție a scăzut sub nivelul mării după pandemie și se menține acolo în continuare. Dacă vorbim despre siguranța alimentară, aspartamul este un produs utilizat din 1981.

Pe acele doze de băuturi există indicații clare referitor la cantitatea pe care ai voie să o consumi și căror categorii de persoane nu le este indicat consumul acestui îndulcitor.

Astfel spus, un adult de 80 de kilograme ar trebuie să bea cam cinci litri și jumătate de băuturi îndulcite pentru ca aspartamul să poată deveni nociv. Faptul că aspartamul a fost etichetat ca posibil cancerigen nu face altceva decât să atragă finanțare pentru alte studii”, a declarat Tudor Ciuhodaru.

Aspartamul a fost studiat timp de ani de zile. Un studiu observațional realizat în Franța, anul trecut, la care au participat 100 de mii de adulți, arată că persoanele care au consumat cantități mai mari de îndulcitori artificiali, inclusiv aspartam, au un risc de cancer ușor ridicat. Luna trecută, OMS a publicat directive care îi sfătuiesc pe consumatori să nu folosească îndulcitori artificiali pentru controlul greutății.

Din 1981 şi până la momentul actual, autoritățile de reglementare au autorizat utilizarea aspartamului la nivel mondial. Marii producători de alimente și băuturi au apărat timp de decenii utilizarea acestui ingredient, potrivit reuters.com.

Recent Posts

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

2 minute ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

32 de minute ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

o oră ago

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

2 ore ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

2 ore ago

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

3 ore ago

Citeste si: