Categories: Expertul zilei

Dr. Tudor Ciuhodaru, mesaj tranşant: OMS nu ratează nicio ocazie de a se face de râs

Medicul Tudor Ciuhodaru lămurește controversa despre aspartam, îndulcitorul posibil cancerigen: OMS nu ratează nicio ocazie de a se face de râs.

Afirmaţia renumitului doctor a fost făcută după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat unul dintre cei mai utilizați îndulcitori ca fiind posibil cancerigen, iar apoi a revinit cu o nouă rectificare, conform căreia aspartamul are acest efect nociv doar dacă este consumat peste anumite limite.

Aspartamul este un îndulcitor prezent în gumă, sucuri și alte alimente. Organizația Mondială a Sănătății a revenit cu un update referitor la cantitatea de aspartam care se poate consuma. Într-o intervenție la Antena 3 CNN, medicul Tudor Ciuhodaru a ținut să explice controversa creată pe seama acestui îndulcitor.

„OMS nu ratează nicio ocazie de a se face de râs. Nu e de mirare că încrederea în această instituție a scăzut sub nivelul mării după pandemie și se menține acolo în continuare. Dacă vorbim despre siguranța alimentară, aspartamul este un produs utilizat din 1981.

Pe acele doze de băuturi există indicații clare referitor la cantitatea pe care ai voie să o consumi și căror categorii de persoane nu le este indicat consumul acestui îndulcitor.

Astfel spus, un adult de 80 de kilograme ar trebuie să bea cam cinci litri și jumătate de băuturi îndulcite pentru ca aspartamul să poată deveni nociv. Faptul că aspartamul a fost etichetat ca posibil cancerigen nu face altceva decât să atragă finanțare pentru alte studii”, a declarat Tudor Ciuhodaru.

Aspartamul a fost studiat timp de ani de zile. Un studiu observațional realizat în Franța, anul trecut, la care au participat 100 de mii de adulți, arată că persoanele care au consumat cantități mai mari de îndulcitori artificiali, inclusiv aspartam, au un risc de cancer ușor ridicat. Luna trecută, OMS a publicat directive care îi sfătuiesc pe consumatori să nu folosească îndulcitori artificiali pentru controlul greutății.

Din 1981 şi până la momentul actual, autoritățile de reglementare au autorizat utilizarea aspartamului la nivel mondial. Marii producători de alimente și băuturi au apărat timp de decenii utilizarea acestui ingredient, potrivit reuters.com.

Recent Posts

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

19 minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

40 de minute ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

60 de minute ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

o oră ago

Bill Gates face o nouă profeţie terifiantă: O altă mare problemă va lovi omenirea

Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…

2 ore ago

Tradiții și superstiții de Mihail și Gavril: ce NU AI VOIE să faci pe 8 noiembrie! Te urma ghinionul

Pe 8 noiembrie, românii sărbătoresc Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, care sunt considerați ocrotitori ai…

2 ore ago

Citeste si: