Din cuprinsul articolului
Tudor Ciuhodaru a transmis prin intermediul rețelelor sociale un mic ghid de supraviețuire pentru zilele caniculare, dar și pentru cei ce caută razele soarelor pentru realizarea unui bronz uniform, într-un mod sănătos, fără insolații.
De la plajă la urgențe. Cum să NU te arzi la soare. Apă, aer și răcoare – sunt trei măsuri importante pentru a evita insolațiile, arsurile solare sau epuizarea termică.
1. Expunerea la soare trebuie făcută progresiv, în cicluri de 20 de minute, câte 5 minute pentru fiecare parte a corpului, evitând intervalul orar 10-16.
2. Dacă sunteți la piscină sau la mare e bine de știut că apa și nisipul amplifică efectul radiațiilor solare.
3. Bronzarea nu conferă niciun mecanism de protecţie faţă de efectele radiaţiilor ultraviolete.
4. Întreruperea repetată a expunerii la soare influenţează doar confortul termic şi nu efectele negative ale ultravioletelor ce sunt de tip cumulativ.
5. Statul în apă nu vă protejează de arsuri! Statul în apă duce chiar la amplificarea efectelor nocive ale razelor ultraviolete şi chiar dacă avem confort termic arsurile solare şi insolaţia se instalează cu ușurinţă.
6. Aplicați în mod repetat loțiunile de plajă pentru a asigura un ecran protector. Formula ,,este bine puțin mai mult decât ar trebui” este cea care vă asigură că veți beneficia de factorul de protecție care este menționat pe etichetă.
7. Puteți utiliza geluri sau spray-uri iar dacă aveți tenul gras căutați formule noncomedogenice. Verificați factorul de protecție solară, menționat pe ambalaj (SPF protection factor), ce trebuie să fie cu atât mai mare cu cât pielea e mai deschisă la culoare și intensitatea expunerii la radiațiile solare mai mare.
Persoanele cu piele sensibilă trebuie să folosească în primele zile de expunere creme de fotoprotecţie cu SPF minim 50 putând apoi trece la un indice mai mic, respectiv 25.
8. Soluțiile vor fi aplicate cu 30 de minute înainte de expunerea la soare pentru a asigura pătrunderea optimă în piele și la fiecare ieșire din apă. Produsele rezistente la apă sau transpirație asigură în apă o protecție de minim 40 de minute pentru radiațiile ultraviolete iar dacă sunt aplicate corect durata protecției ajunge și până la 80 de minute.
9. Beți 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă sau sucuri naturale de fructe sau ceaiuri călduțe (soc, mușețel, urzici), neașteptând apariția senzației de sete, adică un pahar la 15-20 minute. Evitați băuturile ce conțin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare întrucât sunt diuretice – vă deshidratează și vă transformă într-o potențială victimă a caniculei.
10. Prezentarea tardivă la spital sau tratamentele improvizate în arsuri precum aplicarea de iaurt, ulei, sare, miere pot complica evoluția și se pot solda cu sechele de ordin estetic.
Până când noțiunile de prim ajutor vor fi predate în toate școlile din România (așa cum prevede legea Ciuhodaru depusă de mai multe ori în parlament) e bine să rețineți că protecția, răcoarea și hidratarea – sunt cele 3 măsuri importante pentru a evita insolațiile și arsurile solare”, a explicat medicul Tudor Ciuhodaru pe rețelele de socializare.
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…