Din cuprinsul articolului
Dr. Ștefan Tucă, medic primar chirurgie generală, explică pentru Doctorul Zilei simptomele, investigațiile necesare pentru confirmarea tratamentului, tehnicile chirurgicale indicate și metodele de prevenție pentru hernia abdominală.
Dr. Ştefan Tucă este medic primar Chirurgie generală, cu o experienţă de 20 de ani, și are competenţă în Chirurgia laparoscopică avansată, Chirurgia bariatrică, Herniologie şi Flebologie.
Ce sunt herniile abdominale și de ce apar?
Hernia abdominală reprezintă exteriorizarea unui organ din abdomen printr-un defect muscular sau fascial de la nivelul peretelui abdominal și se manifestă adesea sub formă de umflătură.
O hernie abdominală apare atunci când există o slăbiciune sau o gaură în peretele muscular care menține de obicei organele abdominale la locul lor. Punctul de slăbiciune în musculatura abdomenului îl mai numim și orificiu herniar și poate apărea în urma unei intervenției chirurgicale abdominale clasice sau poate fi congenital.
Printre factorii de risc care duc la apariția unei hernii abdominale se numără și obezitatea, ridicarea de greutății, sarcina, genul (anumite tipuri de hernii sunt mai frecvente fie la femei, fie la bărbați, fumatul, tusea cronică, constipația.
În ceea ce privește obezitatea, excesul ponderal crește tensiunea și presiunea asupra mușchilor abdominali și îi face mai slabi și mai predispuși la dezvoltarea herniilor.
De câte tipuri sunt și care sunt cele mai frecvente?
Herniile abdominale sunt denumite după locul unde apare defectul herniar. Sub acest termen avem hernii ombilicale, hiatale, inghinale, femurale, epigastrice și incizionale, care mai sunt cunoscute și sub numele de eventrații.
Unele din aceste hernii se împart la rândul lor în alte tipuri de hernii. Hernia hiatală este clasificată în hernie prin rostogolire, paraesofagiană și mixtă.
Cele mai frecvente sunt herniile inghinale și sunt mai frecvente la bărbați. Alte tipuri de hernii abdominale frecvente sunt herniile incizionale și ombilicale.
Herniile inghinale apar atunci când o parte a intestinului sau alt țesut trece printr-o slăbiciune a mușchilor abdominali sau a canalului inghinal.
Care sunt semnele și când trebuie să mergi la medic?
Herniile inghinale, incizionale sau ombilicate, sunt foarte ușor de observat. Deschizătura din peretele abdominal permite trecerea organului din cavitatea abdominală, care privind din afară apare sub formă de umflătură.
Umflătura poate fi mai vizibilă când persoane tușește, strănută, se încordează sau stă în picioare. La orizontală hernia se poate reduce.
În funcție de tipul de hernie avut, acestea pot fi reductibile, adică organul herniat poate fi împins înapoi în cavitatea abdominală sau ireductibile, organul rămâne exteriorizat.
Un alt simptom prezent este disconfortul sau durerea.
Este recomandat consultul la un specialist încă de la apariția herniei, pentru a fi monitorizată în cazul în care apar complicații.
Cum se pune diagnosticul? Ce tip de investigații medicale sunt necesare ca să se confirme diagnosticul?
Diagnosticul este unul clinic și se pune în urma anamnezei și a examinării fizice. În cazul în care se necesită alte investigații atunci medicul poate recomanda după caz o ecografie sau un RMN.
Investigațiile imagistice mai sunt recomandate și când se suspectează că hernia a suferit o complicație, cum ar fi strangularea.
Care este tratamentul? Ce tip de chirurgie este indicată și de ce?
Herniile abdominale nu se vindecă de la sine, ca urmare necesită operație. Majoritatea intervențiilor chirurgicale se realizează pe cale laparoscopică, în funcție, bineînțeles, de dimensiune dar și de locul herniei.
Există mai multe tehnici chirurgicale de reparare a defectului herniar, fiecare chirurg având preferințele sale. Se poate folosi și o plasă chirurgicală, iar selectarea pacientului se face după anumite criterii.
Herniile abdominale pot deveni și urgențe chirurgicale când avem de-a face cu strangularea organului herniat. Așadar intervenția chirurgicală este indicată a se face cât mai repede pentru a preveni aceste complicații.
Putem preveni în vreun fel? Dacă da, cum?
Există anumiți factori de risc care pot fi modificați. O greutate corporală normală și un stil de viață sănătos pot reduce riscul de apariție a herniei abdominale. Herniile incizionale care apar la locul unei incizii abdominale pot fi prevenite prin efectuarea corecta a intervenției, și prin respectarea indicațiilor medicale în perioada de convalescență.
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…