Sari la conținut

Dr. Stefan Busnatu: Regurgitarea mitrală este o afecțiune a inimii

Dr. Stefan Busnatu- Facebook

Din cuprinsul articolului

Dr. Stefan Busnatu explică ce este regurgitarea mitrală, care sunt simptomele și semnele regurgitării mitrale. Medicul cardiolog spune cum sunt afectate simțite de femeile însărcinate.

„Regurgitarea mitrală este o afecțiune a inimii în care sângele se scurge înapoi prin valva mitrală de fiecare dată când ventriculul stâng se contractă.

O valvă mitrală cu scurgeri permite sângelui să curgă în două direcții în timpul contracției: o parte din sânge curge din ventricul prin valva aortică, așa cum ar trebui, și o parte din sânge curge înapoi în atriu.

Dacă regurgitarea este suficient de severă, inima se poate mări pentru a încerca să mențină fluxul de sânge în mod corespunzător, provocând insuficiență cardiacă (când inima nu pompează suficient sânge în organism)”, conchide medicul.

Care sunt simptomele și semnele regurgitării mitrale?
Majoritatea persoanelor cu regurgitare mitrală nu au simptome în stadiile incipiente. De obicei în stadiul de regurgitare mitrală moderată și severă, apar unul sau mai multe dintre următoarele:

Dificultăți la respirație
Oboseală
Palpitații
Slăbiciune
Umflarea gleznelor, a picioarelor sau a burții
Există o investigație specifică pentru a identifica regurgitarea mitrală?
Dacă medicul dvs. cardiolog consideră că puteți avea mai mult decât o ușoară regurgitare mitrală, acesta v-ar putea face una sau mai multe dintre următoarele investigații:

  • electrocardiograma (ECG sau EKG) – pentru a evalua activitatea electrică a inimii. Aceasta poate arată dacă ați suferit un infarct de miocard în trecut care ar putea provoca regurgitare mitrală;
  • radiografia toracică – arată forma și dimensiunea generală a inimii pentru că pacienții cu regurgitare mitrală importantă au o inimă mărită;
  • ecocardiografia – arată dimensiunea camerelor inimii, cât de bine pompează sângele și cât de bine funcționează valvele inimii, permițând cuantificarea severității regurgitării mitrale.

Cum este tratată regurgitarea mitrală?

Dacă aveți un grad de regurgitare mitrală ușoară, este posibil să nu aveți nevoie de niciun tratament, ci de monitorizare. Sunt de asemenea situații în care chiar dacă aveți un grad mai crescut de regurgitare mitrală, să nu aveți nevoie de tratament. Este posibil ca medicul cardiolog doar să vă monitorizeze evoluția pentru a vedea dacă intervine necesitatea unui tratament.

Pentru cei care au nevoie de tratament, opțiunile includ:

  • Chirurgie sau intervenții percutane pentru repararea sau înlocuirea valvei mitrale
  • Medicamente sau intervenție percutană/chirugicală pentru a corecta problemele de ritm cardiac care afectează adesea persoanele cu boli ale valvei mitrale
  • Medicamente care reduc tensiunea arterială și ușurează sarcina inimii
  • Medicamente care ajută la prevenirea formării cheagurilor de sânge, care se formează uneori mai ușor la persoanele care au regurgitare mitrală

Pot să rămân însarcinată dacă am regurgitare mitrală?
Femeile cu regurgitare mitrală, care nu au simptome, sau au simptome ușoare, pot avea de regulă o sarcină normală.

În cazul femeilor care au simptome semnificative, sau regurgitare mitrală severă, acestea pot întâmpina probleme serioase în timpul sarcinii. Dacă aveți regurgitare mitrală semnificativă și doriți să rămâneți gravidă, întrebați-vă medicul cardiolog despre această problemă înainte de a vă apuca de treabă. Unele femei pot avea nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a înlocui sau repara valva mitrală înainte de a încerca să aibă un copil, potrivit  dr. Ștefan Busnatu, medic cardiolog.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel