Categories: Expertul zilei

Dr. Șerban Damian: DIETA FLEXITARIANĂ, recomandată și în 2023. Este o alegere bună și pentru cei care vor să scape de kilogramele câștigate de sărbători

Dr. Șerban Damian: DIETA FLEXITARIANĂ, recomandată și în 2023. Este o alegere bună și pentru cei care vor să scape de kilogramele câștigate de sărbători 👌👌👌

 

Indiferent dacă sărbătorim Crăciunul pe stil nou sau vechi, indiferent de religie, sex etc., cu toții ne confruntăm cu o mare problemă! Iar după ce trecem de 40 de ani, este tot mai greu de „rezolvat”.

După 40 de ani, ecuația devine cu… mai multe NECUNOSCUTE – necunoscutele fiind, firește, KILOGRAMELE în plus câștigate după mesele îmbelșugate de Sărbătorile de Iarnă.

Pentru că tot apar mii de sfaturi, unele total neavizate și chiar periculoase, l-am rugat pe doctorul nutriționist Șerban Damian să ne explice totul despre o variantă de dietă recomandată pentru anul 2023.

Ce înseamnă dieta flexitariană și care sunt punctele PRO sau CONTRA? Ei bine, termenul de „dietă flexitariană” este destul de recent și a început să fie folosit în 2009, în urma publicării cărții „The Flexitarian Diet: The Mostly Vegetarian Way to Lose Weight, Be Healthier, Prevent Disease and Add Years to Your Life”.

Este foarte interesant faptul că „flexitarian” și-a câștigat apoi locul și între cuvintele din Dicționarul Englez Oxford, unde a fost introdus în anul 2014.

Ce înseamnă dieta flexitariană

Potrivit medicului dieta flexitariană sau semi-vegetariană pune accent pe consumul de alimente vegetale, dar include ocazional și carne, în cantitate moderată. Practic, este o dietă vegetariană flexibilă, iar de aici îi vine și denumirea: din combinarea cuvintelor „flexibil” și „vegetarian”.

Hmmmm, o dietă flexibilă sună bine, nu? Asta înseamnă că poți să trișezi din când în când sau că poți să-ți mai pui a doua felie de tort? Să vedem ce spune doctorul Damian.

„Dieta flexitariană nu impune restricții calorice, procente de macronutrienți sau un raport anume de produse vegetale și animale. Nu este o dietă de slăbit propriu-zisă, ci mai degrabă un stil alimentar. Scopul este să consumi alimente cu cât mai mulți nutrienți, ca de exemplu:

  • Proteine vegetale: fasole, năut, linte, soia, tofu etc.
  • Fructe și legume cât mai diverse, inclusiv verdețuri
  • Cereale integrale și pseudocereale: orez integral, ovăz, mei, porumb, quinoa etc.
  • Lactate convenționale sau înlocuitori vegetali neîndulciți: iaurt, lapte, brânzeturi, kefir.
  • Grăsimi sănătoase: avocado, nuci, semințe, uleiuri, unt de arahide, măsline
  • Condimente și ierburi aromatice pentru gust”, a explicat nutriționistul Șerban Damian pentru Doctorul Zilei.

Totodată, ocazional se consumă ouă, carne, fructe de mare și pește, organice sau din surse cât mai bune.

Se recomandă limitarea alimentelor cu mult zahăr adăugat, alcool, mezeluri și alte produse foarte procesate, produse de patiserie (carbohidrați rafinați),  fast food.

Avantaje

  • Este echilibrată și ușor de urmat, fiind mai puțin strictă în comparație cu alte diete, precum dieta keto, de exemplu.
  • Nu exclude sau minimizează importanța unor grupe alimentare, cum ar fi carbohidrații sau grăsimile.
  • Pune accentul pe calitatea alimentelor, încurajând consumul de legume, fructe și cereale integrale.
  • Poate ajuta la pierderea în greutate, îmbunătățește sănătatea metabolică și tensiunea arterială și previne diabetul tip 2, după cum a arătat o metaanaliză realizată pe studii publicate între anii 2000 și 2016.
  • Te poți bucura de beneficiile dietei vegetariene fără a elimina complet carnea (poți să mănânci o friptură la cuptor sau o supă de pui, dacă ți se face poftă). O dietă vegetariană este la fel de eficientă în reducerea masei de grăsime și îmbunătățirea sănătății cardiovasculare precum celebra dietă mediteraneană.
  • Pe termen lung, un consum ridicat de carne roșie, în special procesată, poate crește riscul de boli cardiovasculare, diabet tip 2 și anumite tipuri de cancer, cum este cel de colon. Evitarea excesului de carne ajută așadar la prevenirea acestor probleme de sănătate.
  • Recunoaște carnea ca o sursă importantă de proteine, grăsimi și micronutrienți, dar ia în calcul și sustenabilitatea, fiind mai prietenoasă cu mediul. Un studiu recent a arătat că trecerea la o dietă flexitariană, cu accent pe consumul de produse vegetale, ar reduce emisiile de amoniac cu 33% în Uniunea Europeană, având beneficii semnificative pentru calitatea aerului și sănătatea umană. S-ar diminua astfel poluarea aerului din cauza agriculturii și s-ar reduce consumul de apă și energie.

Riscuri și provocări

Potrivit medicului Damian, la fel ca vegetarienii, cei care adoptă o dietă flexitariană au un risc mai mare de anemie sau deficiență de fier.

Se poate preveni prin includerea mai multor surse vegetale bogate în fier, precum legume cu frunze verzi (broccoli, spanac, kale, sparanghel), leguminoase (linte, fasole, năut, soia), cereale integrale, soia, în combinații care să crească absorbția.

Carnea consumată ocazional reprezintă o sursă bună de fier, dar contribuie și la absorbția fierului din produse vegetale. De asemenea, alte posibile deficiențe sunt cele de vitamina B12, zinc, calciu, acizi grași omega-3.

Carnivorilor s-ar putea să nu le fie pe plac o dietă unde carnea nu are rolul principal. Dacă îți dorești totuși să experimentezi flexitarianismul, poți reduce treptat cantitatea de carne sau numărul de zile pe săptămână în care mănânci produse pe bază de carne.

De exemplu, să ai două zile pe săptămână fără carne, să nu mănânci carne la masa de seară sau să reduci la jumătate cantitatea de carne pe care ai consuma-o și să completezi cu tofu, linte, fasole sau năut. Încearcă noi legume, fructe și tipuri de cereale, asezonate cu mirodenii și condimente.

„Unele alimente bogate în proteine vegetale au și o cantitate semnificativă de carbohidrați (fasole, mazăre, linte, cereale) și de aceea persoanele cu diabet ar putea avea nevoie de mai multă atenție și îndrumare pentru a adopta un astfel de stil alimentar”, mai spune medicul.

Cum ne ajută să slăbim

Întrebarea la ordinul zilei este: cum ne ajută să slăbim… Ne ajută? Ei bine, dacă ești în deficit caloric, da.

„Dieta flexitariană are avantajul major de a pune accent pe alimente cât mai nutritive și se poate adapta cu ușurință unor stiluri de viață și preferințe diverse.

Așa cum îi spune și numele, este o dietă flexibilă, în sensul că îți oferă o mare libertate de alegere a alimentelor și nu vine cu restricții aberante. Pe lângă ce mănânci, nu uita și de mișcare, odihnă, hidratare și gestionarea bună a stresului”, a mai explicat medicul nutriționist Șerban Damian pentru Doctorul Zilei.

 

Recent Posts

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

24 de secunde ago

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

30 de minute ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

o oră ago

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

2 ore ago

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

2 ore ago

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

3 ore ago

Citeste si: