Sari la conținut

Dr. Sebastian Voinea, medic urolog: „O creștere a temperaturii testiculului chiar și cu 1 grad, duce la scăderea producției de spermatozoizi”

varicocel
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Varicocelul, cea mai frecventa cauza de infertilitate masculina

Dr. Sebastian Voinea, medic urolog, despre infertilitatea masculină. Cei mai mulți bărbați ajung la medic când e prea târziu, deși neglijarea semnelelor pe care le dă organismul poate duce la grave probleme de sănătate.

Multe boli se pot dezvolta lent, fără niciun simptom în fazele inițiale, dar  gestionarea timpurie este mai eficientă decât tratamentul ulterior.

O durere testiculară sau la nivelul scrotului, care apare de obicei după exerciții fizice sau statul în picioare mai mult timp și se ameliorează uneori în poziția culcat, poate să semnaleze varicocelul, o cauză majoră a infertilității masculine.

Dr. Sebastian Voinea: Varicocelul acționează asupra testiculului ca un calorifer

Varicocelul debutează în mod frecvent după perioada pubertății, între 13 si 30 de ani. Afecțiunea poate evolua în timp, putând determina dezvoltarea testiculară anormală și infertilitate la bărbații adulți.

Doctorul Sebastian Voinea, medic primar urolog, cu supraspecializare în tratamentul infertilității masculine, a vorbit într-un videoclip pe TikTok despre importanța depistării la timp a acestei boli.

„Varicocelul este cea mai frecventă cauză de infertilitate masculină. Varicocelul este o boală în care venele scrotale se dilată și, astfel, testiculul își crește temperatura. El acționează asupra testiculului ca un calorifer.

În mod normal, spermatogeneza se produce dacă temperatura testiculului este mai mică cu 3-4 grade față de temperatura corpului. O creștere a temperaturii testiculului, chiar și cu 1 grad, duce la scăderea producției de spermatozoizi și la scăderea nivelului de testosteron”, a explicat dr. Voinea.

https://www.tiktok.com/@mfertility.ro/video/7436815271228230934?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7437020196566468129

Complicațiile varicocelului. Nivel mai scăzut de testosteron

Bărbații se prezintă mai rar pentru controale de rutină, evitând să acceseze serviciile medicale preventive. Varicocelul poate fi asimptomatic în fazele timpurii ale bolii, tocmai de aceea este și diagnosticat relativ târziu.

Bărbații se prezintă, de obicei, la medic atunci când apar simptome asemănătoare herniei inghinale.

„Frecvent, bărbații cu varicocel se prezintă cu o scădere a calității spermei și cu un grad ridicat de fragmentare ADN. În plus, s-a constat că bărbații cu varicocel au un nivel de testosteron mai scăzut decât bărbații de aceeași vârstă care nu au varicocel”, a subliniat dr. Sebastian Voinea.

Prin faptul ca varicocelul crește temperatura la nivelul testiculelor, afectând implicit formarea și calitatea spermei, afectează direct fertilitatea masculină.

Cu exceptia infertilității, o altă complicație a varicocelului este atrofia testiculară, adică reducerea dimensiunilor testiculului afectat. Lăsat tratat, varicocelul mai poate duce și la edem scrotal sau hidrocel.

Tocmai de aceea, este si recomandat consultul de specialitate si diagnosticarea cat mai timpurie a acestei afectiuni.

Dr. Sebastian Voinea, medic urolog
Sursa foto: genesys-fertility.ro

Tratamentul pentru varicocel. Cum este îndepărtat „caloriferul” din testicul

Operația de varicocel are ca scop restabilirea fluxului sangvin prin devierea acestuia către o venă funcțională.

Dr. Sebastian Voinea a explicat care sunt modurile în care poate fi îndepărtat acel „calorifer” din testicul”.

„Tratamentul varicocelului constă în tăierea și ligatura venelor dilatate. Practic, acest „calorifer” este îndepărtat, testiculul își scade temperatura și, ca urmare, producția de spermatozoizi este mai bună și nivelul de testosteron crește.

Operația se poate efectua clasic sau laparoscopic. Mai modern, ea poate fi efectuată cu o incizie situată lângă testicul, folosind un microscop operator, aceasta crescând semnificativ precizia procedurii”, potrivit medicului Sebastian Voinea.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel