Categories: Ştiri sănătate

Alexandru Rafila, avertizare despre modificarea legii malpraxisului

Cine îi „înrobeşte financiar” pe medicii români? Ministrul Sănătății, Alexandre Rafila, a avertizat împotriva aservirii financiare a medicilor într-un discurs privind reforma legilor privind malpraxis medical. Se pare însă că au existat deja mai multe discuții cu casele de asigurări de la nivelul Asociației Medicale Române despre creșterea contribuțiilor de asigurare pentru medici.

În acest context, dr. Alexandru Rafila spune că informațiile care circulă în spațiul public despre malpraxis disculpă activitățile medicale. Acesta mai spune că această dezincriminare are anumită limită, pentru că o acţiune penală a unei persoane fizice nu poate fi împiedicată de nicio lege, pentru că este anticonstituţional.

Colegiului Medicilor din România nu a trimis niciun document oficial

Sursa foto: arhiva doctorulzilei

„În spaţiul public circulă tot felul de informaţii legate de malpraxis, şi de faptul că se încearcă dezincriminarea activităţii medicale. Ministerul Sănătăţii nu a primit din partea Colegiului Medicilor din România niciun document oficial. Am avut o discuţie preliminară acum mult timp cu dl profesor Coriu. Sprijinim orice fel de iniţiativă legislativă, care trebuie să respecte independenţa profesională a medicilor, să încurajeze activitatea medicală şi să descurajeze medicina defensivă. Cu precizarea că această dezincriminare are anumită limită, pentru că o acţiune penală a unei persoane fizice nu poate fi împiedicată de nicio lege, pentru că este anticonstituţional.

Al doilea lucru care cred că este extrem de important, şi aş vrea să îl reţină toţi colegii medici, este că nu trebuie să avem o lege a malpraxisului care să pună în funcţiune un mecanism care să înrobească medicii din punct de vedere financiar. Nu trebuie să ajungem în situaţia în care medicii să trebuiască să plătească sume mari de bani după un an, doi, de funcţionare a unei astfel de legi, încât ei să îşi poată dobândi dreptul de liberă practică. Dreptul de liberă practică este sfânt, nu trebuie condiţionat de plata unor sume mari către societăţile de asigurări”, a declarat ministrul Alexandru Rafila.

Concret, asiguratorii ar fi trimis celor de la Colegiul Medicilor din România „o indicaţie a primelor de asigurare aferente contractului de asigurare de malpraxis, împărțit pe specialități, cu precizarea că aceste indicații sunt pur estimative, având în vedere că primele mai pot fi ajustate în funcție de daunalitatea anterioară sau de vechimea asiguratului (în plus/sau în minus)”, potrivit DC News.

Astfel, asiguratorii propun sume diferite, în funcţie de specializare. Pentru anestezie şi terapie intensivă, sumele pe care ar trebui să le plătească medicii pentru asigurarea unei sume de minimum 50.000 euro variază între 800 euro (pentru o specialitate) şi 1496 euro (pentru 2 specialităţi, acoperire subalterni şi 3 competenţe suplimentare).

La boli infecţioase, pentru o sumă asigurată de minimum 25.000 euro, medicii vor trebui să scoată din buzunar între 144 şi 249 euro, în timp ce la chirurgie cardiovasculară vor fi nevoiţi să plătească între 700 şi 1313 euro, pentru o sumă acoperită de minimum 50.000 euro.

În ciuda sumelor mari pe care medicii vor trebui să le plătească, despăgubirile par, însă, foarte mici, a cincea sau a zecea parte din despăgubirile care se dau de multe ori în cazuri de malpraxis. Ca exemplu, pacientul mutilat de dr. Naum Ciomu a primit despăgubiri în valoare de 500.000 euro. Ba mai mult, dacă medicii vor fi reclamaţi pentru posibile fapte de malpraxis, prima de asigurare în cazul lor ar urma să crească, exact ca în domeniul auto.

Medicii plătesc pentru asigurare între 100 şi 300 lei pe an

Documentul este, conform unei note UNSAR, „pregătit de Colegiul Medicilor din România pentru a fi inclus ca anexă la proiectul de lege privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă profesională a personalului medical. Observațiile pe baza acestuia vor fi transmise de fiecare asigurător direct către Colegiul Medicilor din România, fără a fi circulate către UNSAR sau ceilalți membri”.

Potrivit dr. Alexandru Rafila, Ministerul Sănătăţii va fi principalul partener şi promotor al unui proiect „care respectă aceste principii: respectul independenţei profesionale şi acest lucru care nu duce la înrobirea corpului medical din punct de vedere financiar”.

Drept la replică

În urma publicării articolului, Unsar a trimis un drept la replica precizând că mențiunile incluse în articolul de presă citat cu privire la transmiterea de UNSAR către Colegiul Medicilor din România a unei indicații „a primelor de asigurare aferente contractului de asigurare de malpraxis” sunt eronate.

Mai mult decât atât, informațiile incluse în articol prezentând valori de sume minime asigurate și prime de asigurare indicative privind asigurarea de malpraxis nu a fost pregătit sau transmis de UNSAR către Colegiul Medicilor din România.

UNSAR își desfășoară activitatea cu stricta respectare și în condițiile permise de Legea concurenței nr. 21/1996, astfel că aceasta nu intervine si nu se pronunță cu privire la aspecte privind politica comercială individuală a asiguratorilor.

Sumele asigurate și tarifele de primă nu sunt dezbătute la nivelul asociației, depășind atribuțiile UNSAR și limitele permise de legislația de concurență.

Solicităm publicației doctorulzilei.ro îndreptarea articolului de presă publicat pentru a asigura corecta informare a cetățenilor și prevenirea difuzării de informații eronate în spațiul public.

 

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

6 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

7 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

7 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

8 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

8 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

8 ore ago

Citeste si: