Sari la conținut

Dr. Radu Zamfir: ”Există și miracole în medicină! Uneori suntem surprinși de resursele organismului de a lupta cu boala”

În cadrul unui interviu pentru Evenimentul Zilei, dr. Radu Zamfir, numit și ”Eroul din Apuseni” a vorbit despre șansele de supraviețuire ale pacienților care primesc un transplant.

„În cazul unui transplant hepatic, rata de supraviețuire este: un an 88,8%, trei ani 82,5%, 5 ani 79,2%. Dar, uite, primul transplantat a fost în 2000 și trăiește și acum!”. Despre celelalte nu vrea să spună cifre. Nu sunt pe felia sa. Câți oameni a „tăiat”, aproximativ, de când e chirurg? „N-am făcut o socoteală. Vreo câteva mii. Cele mai fecvente operații ale mele sunt din sfera hepato- bilio-pancreatice, oncologice, laparoscopice, dar și operații obișnuite de chirurgie generală”. Adică și banale apendicite.

„În medicină, 1+1 nu dau 2 întodeauna!”

Se întâmplă miracole în chirurgie? Dacă da, exemple…. Eșecuri avem cu toţii, dar în cazul medicilor un eșec poate însemna moartea. Se foiește pe scaun ca un școlar scos la tablă: „Un lucru e clar, în medicină 1+1 nu fac întodeauna 2! Putem fi surprinși de resursele organismului în lupta cu boala!”. Dar miracole există? „Sunt cazuri, dar nu-mi vine niciunul în minte, acum”.

 Preferă Fundeni-ul altor centre de transplant hepatic din lume

Dacă ar fi să aibă destui bani și ar avea nevoie de un transplant pentru cineva drag, foarte drag, ce i-ar recomanda, un transplant în țară, la Fundeni – unde lucrează el – la AKH Viena, la Florence Nightingale Istanbul, în America sau aiurea? Surprinzător, sau nu, recomandarea sa e una patrioată: „Clar, la Fundeni, pentru că sub îndrumarea profesorului Irinel Popescu, mentorul meu, se realizează cele mai moderne tehnici de transplant hepatic, cot la cot cu cei din alte centre europene de prestigiu!”. Și câte astfel de transplanturi de ficat se mai fac la Fundeni? „În ultimii ani, 90 până la 120 pe an”. Citiți articolul întreg pe evz.ro. 

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel