Din cuprinsul articolului
În cadrul interviului LiveDoc, dr. Radu Zamfir, medic primar în chirurgie generală la I. C. Fundeni a explicat care sunt simptomele care ar trebuie să ne pună în gardă, dar și ce opțiuni de tratament există pentru cancerele digestive
Elena Oceanu
O statistică a Organizatiei Mondiale a Sănătății a evidențiat că numărul acestor neoplazii e într -o continuă creștere, deși jumătate din îmbolnăviri ar putea fi evitate printr-un stil de viață sănătos.
Printre cele mai frecvente cancere ale aparatului digestiv, în țara noastră, se numără cancerul de colon, cel pancreatic, gastric și hepatic. Cel mai răspândit cancer digestiv este cel colorectal, dar și cel mai responsiv la tratament.
„Ideal este să găsești pacientul în etapa cea mai incipientă a bolii, când tumora s-a dezvoltat doar pe mucoasă. Atunci tratamentul e mai simplu, poate fi și endoscopic, o rezecție endoscopică putând rezolva problema. Dar de obicei, la noi în țară, aceste neoplazii sunt găsite în stadii avansate care necesită rezecții de organ, uneori din cauza extinderii la organele învecinate necesitând și rezecții ale metastazelor din alte organe, cum ar fi cele hepatice.
Dar pacienții trebuie convinși că există metode a de a lupt a cu cancerul în toate stadiile bolii. Evident, stadiul cel mai bun e cel în care leziunea poate fi rezolvată chirurgical, dar dacă nu se poate rezeca chirurgical leziunea, există chimioterapie, radioterapie c are tratează aceste extinderi ale neoplaziei”, a explicat chirurgul.
Printre factorii care favorizează îmbolnăvirea se numără alimentația haotică, alimentele procesate care au un conținut crescut de nitrozamine și nitrozamide, consumul exagerat de carnea roșie. Cum cel mai simplu e să previi, dr. Zamfir recomandă dieta mediteraneeană bogată în pește, cereale integrale, legume care are rol protectiv împotriva cancerelor digestive.
Cât despre simptome, medicul a explicat că ar trebui să ne prezentăm la un control medical atunci când observăm o scădere în greutate inexplicabilă, paloare, lipsa poftei de mâncare, sau scaune cu sânge. „Chiar și cei care nu au niciun fel de simptome ar trebui să înceapă totuși să facă o colonoscopie începând cu vârsta de 50 de ani deoarece cancerul nu ocolește pe nimeni”, a avertizat doctorul.
Dacă există rude de gradul I care au avut boala sau dacă există o polipoză familială, investigațiile ar trebui făcute mai devreme și mai des.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…