Din cuprinsul articolului
Medicul Mihail Pautov a dezvăluit modul prin care se dobândesc infecțiile severe în spitale iar ceea ce spune este destul de grav mai ales că situația pare imposibil de rezolvat. Iar asta înțelegem dacă suntem realiști.
Pentru a scăpa de pericolul nosocomialelor, ar trebui bani pentru sistemul public de sănătate și oameni de bună credință, în primul rând. Apoi, pornind de aici, se vor rezolva ușor-ușor toate.
Potrivit medicului Pautov, aceste infecții dobândite în spital, „de regula severe, cu microorganisme multirezistente la antibiotic (nu prea ai cu ce sa le tratezi)”.
Dacă nu prea avem cu ce le trata, devin IMPOSIBIL de tratat, așadar… Să nu uităm și că aceste microorganisme evoluează, se adaptează…
Iată ce explică doctorul Mihail Pautov într-o postare pe pagina sa de Facebook: „Pana de curand Romania avea cel mai mic numar raportat de cazuri de infectii nosocomiale; eram campioni. De ce?
Pentru ca nimeni nu verifica si nimanui nu-i pasa; cat am lucart eu in cele 2 spitale de stat in care am lucrat, in 90% dintre cazuri nu se cerea raportarea nosocomialei, chiar daca ea exista.
Chiar daca exista protocoale de preventie si eradicare a nosocomialelor, singura metoda radicala folosita de statele cu bani este daramarea si reconstruirea din temelii a spitalului.
În Romania, asta este utopic; avem cel mai mic nr. de spitale noi construite in ultimii 30 de ani, avem cei mai putini medici pe cap de locuitor; de batem cu bulgarii pentru cel mai mic buget alocat sanatatii din Europa.
Care sunt soluțiile
Lucrurile sunt simple: sanatatea costa BANI si pana acestia nu vor fi alocati ea va ramane in paragina de acum; cum sa se aloce? prin cererea populatiei: prin protest si prin vot. Pana atunci vor fi doar discutii si pase intre prim ministru si ministrul sanatatii.
Se vorbeste despre un plan de combatere a nosocomialelor; pot sa va spun eu un plan bun, direct de pe teren:
a. instruirea pe bune si controlarea personalului medical ( infirmiere, asistenti, medici) – la privat asta se face constant si corect;
la privat, daca intri cu sabotii de salon in blocul operator sau nu iti schimbi absolut tot echipamentul te alearga asistenta sefa tot spitalul si orice ai face tot te prinde; la stat poti sa iesi, lejer, in costumul de sala, peste strada, in statie, sa iti iei covrigi – no one cares;
b. costume medicale ale spitalului; prea putine spitale le ofera; in spitalele de stat in care am lucrat sau pe care le-am vizitat, vii cu costumul de acasa si tot acasa il iei la spalat;
nu te intreaba nimeni cand l-ai spalat, daca l-ai spalat, sau in ce alte spitale ai fost cu el ( asa se si face schimb intre bacterii multirezistente intre diferite spitale); la privat ai costum medical de salon si costum de unica folosinta pentru bloc;
c. echipament corect pentru apartinatori;
d. eliminarea definitiva a aparatelor de cafea sau a bancomatelor de alimente: asa am scapat de o adevarata epidemie de Clostridium Difficile pe sectiile de chirurgie cand ne-am dat seama ca bolnavii merg la baie, si, cu o igiena precara, merg la aparatul de cafea de pe hol sa isi ia o cafea; apasa pe butoane si le contamineaza; vin altii si apasa pe aceleasi butoane, apoi beau cafea, si se infecteaza;
e. dezinfectarea regulata si pe bune cu dezinfectanti pe bune a saloanelor / salilor operatorii etc
f. bani pentru sanatate si spitale noi; altfel vom continua sa colcaim de bacterii multirezistente la antibiotic care efectiv, la propriu, se cantoneaza si cresc in peretii spitalelor si pe care nu le poti scoate de acolo nici prin reparatii, zugraveli sau tencuieli.
Sanatate!
Ah, si apropo de sanatate, hai sa o cerem, nu doar sa ne-o urăm
PS: comparatia cu privatul nu are ca scop promovarea sistemului privat ci este pur exemplificativa: ca se poate, atunci cand ai bani si cand controlezi „la sange”
PSS: de regula, asistenta sefa de la privat, care te alearga daca nu te speli 5 minute cu betadina pe maini, inainte de operatie, este aceeasi asistenta sefa de la stat; doar ca acolo nu te alearga? De ce? Am scris mai sus: no one cares”, a explicat medicul pe pagina sa de Facebook.
Din păcate, dezvăluirile medicului nu ne lasă prea multe speranțe. Pentru cei care au bani și își permit tratamente în spitale private de afară sau din România, este simplu.
Dar ce fac ceilalți care se întreabă, poate, dacă se merită să mai meargă în spital sau mai bine să stea și să moară acasă… ? Trist, foarte trist!