Din cuprinsul articolului
Merita să lucrezi ca medic in Irlanda? Da, merită. Irlanda are un sistem de sănătate bine dezvoltat, iar medicii beneficiază de condiții de munca bune, salarii competitive și un mediu de lucru sigur. De asemenea, sistemul de învățământ medical din Irlanda este recunoscut la nivel internațional, iar medicii străini sunt bineveniți și întâmpinați cu deschidere. Există, de asemenea, oportunități de avansare și dezvoltare profesională în domeniul medical în Irlanda.
Dr. Paul Oarga, medicul din Cluj care face educație medicală pe YouTube, a revenit după o lungă pauză cu un nou videoclip pe YouTube, dar nu despre cazurile la care lucrează, ci despre experiența lui ca medic român plecat în străinătate să lucreze.
Tânărul medic a vorbit pe canalul său de YouTube despre proiectele lui de suflet, despre sistemul medical din Irlanda și despre cât câștigă un român, medic, care lucrează, în cazul său, în Irlanda.
„Nu e ușor să te muți din România, chiar și dacă o faci pentru câteva luni sau un an, dar este o experiență pe care consider că toți ar trebui să o aibă. Am făcut un clip în care am discutat despre cum a fost experiența mea până acum, cum mi-am petrecut timpul zi de zi (mai ales că l-am cronometrat), dar am atins și niște subiecte sensibile cum ar fi ”da câți bani câștigi?”.
„Din păcate România are cel mai mare procent de medici raportat la populație care au părăsit țara (37%!!) și lucrează în diferite locuri în lume. Motivul principal, deși greu de crezut de către opinia publică, nu este salarizarea, ci mai degrabă condițiile de muncă, managementul defectuos al spitalelor și faptul că simți că dezvoltarea ta personală se face ”în ciuda faptului” nu ”datorită” mediului de lucru. Încă nu am depășit medicina paternalistă, ”cum zic eu așa e bine pentru că sunt șeful aici”, respectul reciproc între colegi și mai avem foarte mult de lucru la dezvoltarea inteligenței emoționale, în primul rând a medicilor.
Dacă am învățat ceva într-un an este că având sisteme bune de management, protocoale de lucru, lumea aderă la ele și lucrurile merg foarte bine. În lipsa acestora, fiecare face cum consideră și apar discuțiile, certurile, care nu se fac într-o manieră constructivă. Cred că dacă am reuși să implementăm aceste lucruri, ne-ar fi mai bine tuturor. Și nici măcar nu trebuie să le gândim noi, putem să le importăm din centre care merg ”ceas”, pe românește”, spune tânărul medic.
Dr. Paul: Ce m-a surprins cel mai mult în Irlanda? Cât de treabă pot să fie oamenii din Irlanda?
„Ei sunt obișnuiți cu străinii, sunt obișnuiți să te integreze, să-ți facă viața mai ușoară, să nu te simți dat la o parte… Irlandezii îți fac treaba mai ușoară. Ei au un mod foarte ușor de a socializa, să mergi la bere… ”
Cum arată o zi normală în Irlanda?
„Mă trezesc la 6.00 dimineața, iau micul dejun, mai citesc ceva, după care alerg sau merg cu bicicleta la spital. Ce-mi place foarte mult? Avem halatele pe care le luăm direct de la spital, nu trebuie să-mi fac griji să-mi pun echipamentul de acasă…Este prosop, este săpun, sunt dușuri în vestiare, lucruri pe care în România nu le găsești în toate spitalele.
La ora 8.00, medicii primari ne prezintă subiecte sau noi între noi facem diferite prezentări pe subiecte de anestezie. La ora 9.00, medicul spune că începe munca. În același material video, dr. Paul a vorbit despre concedii.
„Avem 30 de zile de concediu pe an, lucru care este de mare ajutor, plus 10-15 zile de concediu pentru studiu (…), mai spune doctorul anestezist.
Medicul mai spune că poți obține 1500 de euro pe an pentru noi specializări, cursuri ce le pot face oriunde în lume. Mai mult, biletul de avion sunt decontate, iar cursurile sun achitate integral, tot în suma de 1500 de euro. Foarte interesant, examenele pe care medicii le susțin, trebuie achitate de ei. Un examen costă între 700-900 de euro. Dacă iei examenul, îți primești banii înapoi.
Cât câștigă un medic în Irlanda
„Ei fac plata la fiecare două săptămâni. Săptămâna de lucru este din 39 de ore. Trebuie să ai la finalul celor două săptămâni 72 de ore. Deci, pentru acele ore primești 2383 de euro, dar acesta este venitul brut”. Pentru orele lucrate în plus, în cazul lui, medicul spune că mai primit încă 687 de euro, brut. După taxe, acesta a încasat 1900 de euro, net, pe două săptămâni. Dr. Paul spune că au un program benefic pentru sănătate, dar și financiar: poți să-ți cumperi o bicicletă și ei îți deduc din taxele pe care le plătești”, explică doctorul din Cluj.
Așadar, medicul primește 30 de euro pe oră, lucru care crește, bani care cresc în funcție de experiența pe care o ai. Un avantaj pe care l-a avut, i-a fost recunoscută experiența pe care a avut-o, ca anestezist, din România. Trei ani pe care i-a avut în câmpul de muncă în România, a dus la creșterea salarială, spune medicul.
Dr. Paul Oarga face și gărzi. În cazul său, a făcut 68 de gărzi, ore care sunt plătite, nu ca la noi în țară, unde medicii rezidenți lucrează gratis.
Pe lângă munca prestat la spital, medicul mai are timp și de canalul său de YouTube, de învățat, sport, dar și de proiectul său de suflet: ”Academia de prim ajutor”.