Sari la conținut

Dr. Oz: Șase analize medicale pe care ar fi indicat să le facă orice femeie

mamografie
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Analize medicale anuale pentru femeile de peste 50 de ani

Pentru a avea o viata lunga si sanatoasa,aveti nevoie de ajutorul medicului. Dr. Oz spune ca o vizita la un profesionist din domeniul medical nu strica niciodata. Pentru femei exista numeroase controale esentiale prin care trebuie sa treaca. Aceste teste ajuta la detectarea timpurie a con

ditiilor de sanatate. Daca problemele de sanatate sunt detectate la timp, atunci si solutionarea lor poate fi mai rapida.In afara de examenele fizice anuale, iata sase teste importante pentru fiecare femeie.

1.Mamografia
Mamografiile sunt radiografii facute la sani pentru detectarea cancerului de san. Atunci cand ajungeti la 40 de ani, acest test ar trebui facut si discutat despre el cu medicul dumneavoastra. La aceasta varsta creste riscul dezvolatarii cancerului de san. Medicul dumneavostra ar trebui sa va supuna unor mamografii regulate.

Daca aveti intre 20 si 30 de ani ar trebuie sa faceti acest test,deoarece exista unele circumstante speciale,cum ar fi istoricul medical al familiei tale.

2.Verificarea pielii
Daca in istoria familiei tale a existat cazul unui cancer de piele,cel mai bine discutati acest subiect cu medicul dumneavoastra.

Tot corpul va fi monitorizat in fiecare luna pentru a verifica daca exista modificari ale alunitelor dumneavostra sau pete suspecte. Cancerul de piele este periculos si poate fi fatal, de aceea este bine sa il detectam din timp. Chiar daca nu aveti in familie cazuri de cancer de piele, este bine sa faceti acest test, in special in timpul examenului fizic anual cu medicul dermatolog sau medicul curant.
3.Testul Papanicolau

Testul Papanicolau este o modalitate incercata de medici pentru a detecta cancerul de col uterin.Atunci cand este reperat devreme,poate fi tratat in mod eficient.

Testul Papanicolau este recomandat femeilor care au varsta de cel putin 21 de ani. Daca ati facut testul si rezultatele de papillomavirus sunt negative, nu inseamna ca nu mai trebuie repetat. De fapt ar trebui repetat la fiecare doi ani. Daca sunteti fumatoare, daca ati inceput viata sexuala la o varsta frageda, sau daca aveti HIV,ar trebui sa faceti acest test in fiecare an.
4.Testarea colesterolului
Una dintre cele mai eficiente metode de a determina daca aveti o boala de inima sau exista un risc ridicat de a dezvolta este prin verificarea nivelului de colesterol. Atunci cand colesterolul este mare sunt sanse de a face un atac de cord sau chiar un accident vascular cerebral. Nivelurile ridicate de colesterol sunt, de asemenea conectate la boala vezicii biliare. Este recomandat sa faceti acest test incepand cu varsta de 20 de ani, chiar daca in familie nu au existat persoane cu boli de inima. In cazul in care rezultatele sunt normale, testul ar trebui repetat dupa 5 ani si rezultatele trebuie pastrate pana la  45 de ani.

5.Tensiunea arteriala
Hipertensiunea arteriala poate afecta sanatatea in tacere si poate ucide atunci cand este lasata netratata.Trebuie sa aveti acest test facut,pentru ca medicul dumneavoastra sa va verifice tensiunea.In cazul in care este confirmat faptul ca aveti hipertensiune arteriala vi se va cere o vizita de monitorizare pentru verificare.Testarea tensiunii arteriale este una dintre cele mai simple teste prin care trebuie sa treaca o femeie.Este nevoie de doar un minut sau doua,astfel incat nu exista nici o scuza pentru a nu face acest test.

6 Examen oftalmologic
Stiti deja ca ochii sunt foarte importanti. Asigurati-va ca vorbiti cu furnizorul de servicii medicale  pentru un examen la ochi. Cu ajutorul acestui test puteti afla daca suferiti de cataracta, glaucom sau tulburari de vedere. Glaucomul este una dintre cele comune boli ale ochiului, dar poate fi tratata daca este detectata la timp. Glaucomul netratat poate duce la pierderea vederii. In cazul in care membrii familiei sufera de glaucom, ar trebui sa va verificati ochii inainte de a ajunge la varsta de 40 de ani. Daca aveti diabet zaharat, purtati lentile de contact sau utilizati steroizi, ar trebui sa faceti acest test anual.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel