Dr. Narcisa Calotă: „Cariile timpurii pot afecta atât sănătatea orală, cât și dentiția permanentă”. Când trebuie să-și ducă părinții copiii la stomatolog

Dr. Narcisa Calotă, sfaturi despre sănătatea orală a copiilor. Recent un medic stomatolog atrăgea atenția public asupra faptului că, în ultimii ani, se confruntă cu o explozie a cazurilor de copii cu mari probleme dentare.

Printre aceste probleme dentare se regăsesc foarte multe cazuri de anomalii dento-alveolare, dento-maxilare, multe anomalii de formă, de poziție la copii care au nevoie de tratament ortodontic.

Iar, printre motivele principale din spatele acestei situații grave este și faptul că mulți părinți nu-și duc copiii la stomatolog din diverse motive, de la lipsa de educație, la frică sau neinteres.

Dr. Narcisa Calotă: Prima vizită la medicul stomatolog se recomandă odată cu apariția primilor dinți

Mulți părinți nu sunt siguri au diverse întrebări cu privire la sănătatea orală a copiilor lor: La ce trebuie să se aștepte un copil care merge pentru prima oară la dentist? Ce ar trebui să le explice părinții copiilor lor?

Dr. Narcisa Calotă, medic specialist stomatolog, ne răspunde pe larg la aceste întrebări, explicând în același timp pericolele la care sunt expuși copiii care au carii timpurii.

„Într-adevăr problemele de sănătate orală în rândul copiilor au crescut, în special din cauza igienei orale deficitare. Spălatul pe dinți de 2 ori pe zi, timp de 2 minute, cu o pasta cu flor adecvată vârstei copilului este esențial pentru a preveni problemele de sănătate orală. În cazul copiilor care efectuează singuri periajul dentar este important ca acesta să fie verificat de către părinți pentru a se asigura corectitudinea acestuia.

Prima vizită la medicul stomatolog se recomandă odată cu apariția primilor dinți. Aceștia apar în jurul vârstei de  6 luni. Așadar, prima vizită la stomatolog se recomandă să aibă loc până la vârsta de 1 an.”

Vizita de acomodare la stomatolog: de ce este importantă

„Prima vizită la copii sub 1 an dar și a copilului sub 2 ani implică o examinare completă a cavității bucale, se urmărește adaptarea copilului cu mediul în cabinetul stomatologic, se oferă sfaturile necesare părinților pentru a ajuta la prevenirea cariei precoce a copilăriei cât și tehnicile de periaj corecte.

Vizita regulată la medicul stomatolog îl ajuta pe cel mic să se familiarizeze cu mediul, să devină cooperant la eventuale manopere necesare, chiar și profilactice și cel mai important copilul dezvoltă astfel un comportament prietenos și de încredere față de medicul stomatolog.

Dacă prima vizită are loc după vârstă de 2-3 ani și copilul nu este obișnuit cu mediul cabinetului stomatologic, uneori este important ca până la efectuarea oricărui tratament sau examinare să aibă loc 2-3 vizite de acomodare după caz, în funcție de adaptabilitatea fiecărui copil.

În general, la această vârstă, copiii se simt anxioși și speriați de tot ce este nou în viața lor.

Vizita de acomodare îi oferă celor mici oportunitatea de a se obișnui cu cabinetul și medicul stomatolog, și astfel se va simți mai confortabili înaintea examinării propriu-zise. Acest lucru asigură o cooperare mai mare din partea lor și mai puțin stres pentru următoarele vizite.

Înainte de prima vizită părinții le pot explica ce urmează să se întâmple, le pot pune și un desen animat sau se pot uita pe cărți pentru copii, pentru a înțelege mai bine ce urmează să se întâmple.”

Dr. Narcisa Calotă: Cariile timpurii pot afecta atât sănătatea orală, cât și dentiția permanentă

Există preconcepția că odată ce dinții temporari se exfoliază și erup cei definitivi, copilul va scăpa de carii. Care este realitatea? Cariile timpurii pot sau nu să afecteze viitorii dinți permanenți?

„Din păcate este realitatea este diferită. Caria dentară a dinților temporari poate avea complicații pe termen lung asupra dinților permanenți, de aceea prevenția și igiena dentară de la vârste fragede este foarte importantă.

Cariile timpurii pot afecta atât sănătatea orală în general cât și dentiția permanentă. Dentiția temporară are caracteristici biologice diferite față de cea permanentă. În plus conservă spațiul pentru erupția dinților permanenți. Ca urmare în cazul unui atac carios asupra lor, aceștia vor răspunde diferit față de dinții permanenți.

Cariile dinților temporari pot fi cronice și acute. Caria cronică are o dezvoltare mai lentă și este și mai ușor de depistat. Caria acută are o evoluție rapidă, se extinde în adâncime și afectează pulpa dintelui devenind carie în majoritatea cazurilor carii complicate.”

De ce este atât de periculoasă „caria de biberon”

„Există și “caria de biberon” sau caria precoce a copilăriei, care este o formă aparte a cariilor dentare la copii, aceasta are o evoluție rapidă și se ajunge frecvent la pierderea dinților precoce vârstei de exfoliere care vine totodată cu efecte negative asupra dinților definitivi.

O carie netratată poate afecta sănătatea orală generală și poate deteriora și dentiția permanentă. Bacteriile se pot răspândi, afectând și dinții vecini, se pot înmulți și pot progresa în osul subiacent, infectând și dinții permanenți în curs de dezvoltare, pot genera dificultăți de alimentație pentru copil, inapetență și stare generală alterată.

O carie semnificativă netratată poate duce la abces și/sau pierderea dinților. În unele cazuri, dinții temporari deteriorați pot cauza probleme legate de structura dinților permanenți, creșterea și ocluzia maxilarelor.”

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

6 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

6 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

7 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

7 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

7 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

8 ore ago

Citeste si: