Din cuprinsul articolului
Dr. Monica Pop spune de ce este atât de important consultul oftalmologic anual, indiferent de vârstă. „Nu trebuie să așteptăm să ne slăbească vederea”, spune celebrul medic.
„Aveți grijă de ochii dumneavoastră!!!”, este avertismentului medicului oftalmolog Monica Pop. Potrivit ei, nu trebuie să așteptăm să ne slăbească vederea. De multe ori, este prea târziu.
Orice om, indiferent de vârsta sa și indiferent cât ar părea de sănătos, trebuie să meargă periodic la medicul oftalmolog. Copiii cu vârsta cuprinsă între 3-4 ani trebuie să meargă obligatoriu la un control oftalmologic”, explică medicul
Adulții de peste 40 de ani, trebuie să meargă obligatoriu la un consult
„Adulții de peste 40 de ani, trebuie să meargă obligatoriu la un consult oftalmologic ANUAL pentru că există boli asimptomatice care, nedepistate și netratate la timp, duc la orbire. De exemplu: glaucomul și retinopatia diabetică.
La policlinicile și cabinetele de stat (care au contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate), controlul oftalmologic este gratuit pentru copii, pensionari și adulții care au asigurare de sănătate”.
„Spun de atâtia ani ca ORICE OM, COPIL SAU ADULT, oricât ar parea de sanatos, (chiar daca PARE a vedea f bine) sa fie dus ( să meargă) la medicul oftalmolog obligatoriu, periodic, la anumite vârste, foarte bine si corect stabilite!!! COPIII, obligatoriu la virsta de 3-4 pt ca, daca există un un deficit (ambliopie), reeducarea vederii e posibilă doar pina la vârsta de 6 (sase ani).
Nedus la timp, poate ramâne cu handicap vizual definitiv. Iar ca adolescent si adult, nemaiputând face meseria dorită (armată, politie, transporturi, permis de conducere), isi vor blama parintii pt ca nu i-au dus la timp. Au dreptate, neglijenta si iresponsabilitatea f multor parinti are consecinte f serioase si definitive!!!”, spune dr. Monica Pop.
De ce este recomandat consultul oftalmologic persoanelor de vârstă mijlocie?
„ADULTII, chiar dacă nu au niciun fel de simptome , sa mearga obligatoriu la un consult oftalmologic ANUAL după vârsta de 40 de ani pt ca exista boli asimptomatice care, nedepistate si netratate la timp, dau pierderea ireversibilă a vederii ( orbire), cum ar fi, spre exemplu,glaucomul, retinopatia diabetică si nu numai Pierderea vederii prin glaucom nu se mai poate recupera prin nicio metoda, nici cu medicatie, nici cu vreun tip de operatie!”, a scris Monica Pop pe contul ei de Facebook.
Oamenii de știință recomandă ca persoanele de vârstă mijlocie și vârstnici să facă examene oftalmologice regulate.
Unele probleme oculare sunt cauzate de nivelurile de zahăr din sânge prea ridicate și pot fi un semn că o persoană dezvoltă diabet.
Creșterea zahărului din sânge afectează negativ starea sistemului vascular, precum și circulația sângelui – organele și țesuturile nu primesc volumul necesar de sânge și oxigen cu el. Consecința acestui lucru este o varietate de modificări fizice, inclusiv cele care afectează sistemul organelor de vedere.
Experții au subliniat probleme oculare în care este necesar să se verifice nivelul zahărului din sânge, relatează Express.
- Pete sau linii întunecate plutind în câmpul vizual;
- Vedere încețoșată;
- Percepție afectată a culorilor;
- Apariția unor zone goale în câmpul vizual;
- Pierderea vederii.
Așadar, Oamenii de știință recomandă ca persoanele de vârstă mijlocie și în vârstă să fie supuse unor examinări regulate de către un oftalmolog: un specialist poate identifica tulburările caracteristice diabetului atunci când alte semne ale bolii nu sunt încă observate.