Sari la conținut

Dr. Mihail Pautov: S-a descoperit o cauza a obezității. Ar putea crea o reacție nedorită în…”

Dr. Mihail Pautov
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Dr. Pautov, despre consumul de alcool

Obezitatea este o tulburare nutrițională și metabolică în care se acumulează excesul de grăsime corporală, care poate afecta negativ sănătatea și poate duce la reducerea speranței de viață și la probleme de sănătate.

Obezitatea crește riscul de boli precum diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare și chiar cancerul. Prin urmare, este important să nu o ignori și să lupți cât mai curând posibil. În cazurile severe, obezitatea poate duce la complicații fatale.

Schimbările observate în creier pot fi fie rezultatul obezității

Obezitatea, o boală cronică? Ar putea fi recunoscută în premieră ca boală cronică și în țara noastră. Acest număr este alarmant. 31,4% dintre adulții cu vârste cuprinse între 20 și 79 de ani suferă de obezitate (adică peste 4 milioane), iar până în 2030 vor fi peste 490.000 de copii obezi în România.

Recent, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a publicat un raport în care avertizează că o „epidemie” de exces ponderal şi obezitate face ravagii în Europa și este responsabilă pentru peste 1,2 milioane de decese anual, echivalentul a 13% din totalul acestora.

Despre această tulburare, dr. Medicul Mihail Pautov spune că a fost descoperită o nouă cauză.  Noi cercetări arată că tinerii adulți supraponderali și obezi au un hipotalamus mai mare, potrivit medicului specialist.

cauza obezitatii
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

„S-a descoperit o nouă posibilă cauza a obezității: Asta arată un studiu recent de la Universitatea din Cambridge. Cercetările arată că tinerii adulți supraponderali și obezi au un hipotalamus mai mare. Pentru cei care nu știu, hipotalamusul este acea parte din creier responsabilă și de controlul apetitului și al sațietății”, scrie medicul.

Dr. Pautov: Consumul excesiv de alimente grase ar putea declanșa o reacție nedorită

„Atunci când s-au făcut studii pe animale, s-a observat că inflamația hipotalamică le face pe animale să simtă nevoia de a mânca mai mult decât de obicei și, implicit, să se sature mai greu. Ce semnificație are acest studiu pentru oameni? Încă nu avem răspunsul complet. Schimbările observate în creier pot fi fie rezultatul greutății în exces dar și cauza acesteia. (adică: hipotalamus inflamat din cauza excesului de grăsime care duce la mâncare în exces sau mâncarea în exces să ducă la creșterea în volum a hipotalamusului)”, mai spune dr. Pautov.

„Dr. Stephanie Brown sugerează că, dacă concluziile de la animale se confirmă și pentru noi, consumul excesiv de alimente grase ar putea declanșa o reacție nedorită în centrul nostru de control al apetitului, afectând modul în care percepem sațietatea. Rămâne de văzut impactul acestor descoperiri asupra abordărilor nutriționale viitoare”, conchide dr. Mihail Pautov pe Facebook.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel