Din cuprinsul articolului
Dr. Mihail Pautov: Impactul IA asupra medicinei. 10 specialități medicale „în pericol” și 10 specialități „în siguranță”.
Doctorul Mihail Pautov a explicat care sunt cele mai predispuse specialități medicale pentru a fi înlocuite, în viitor, de către Inteligența Artificială.
„Am intrebat GPT4 (inteligenta artificiala) care sunt 10 specialitati medicale cu risc de a fi inlocuite (partial sau total) de catre inteligenta artificiala in viitorul apropiat si alte 10 greu de inlocuit – care necesita un imput strict uman”, a scris dr. Pautov într-o postare pe Facebook.
Medicul a prezentat cele 10 specialități „în pericol” și cele 10 specialități „safe”, informații binevenite, în spcial pentru viitorii candidați la medicină sau pentru cei care urmează să-și aleagă rezidențiatul.
Mai predispuse la impactul IA, calculatoarelor și roboților:
1. Radiologie: Analiza imaginilor și detectarea anomaliilor în imagini medicale pot fi automate.
2. Histopat: IA poate analiza și identifica modele în eșantioane de țesut, ducând la diagnostice mai rapide și mai precise.
3. Anestezie: IA și roboții pot automatiza anumite aspecte ale administrării anesteziei.
4. Chirurgii generale și repetitive: Sistemele de chirurgie robotică pot ajuta chirurgii în efectuarea unor proceduri minim invazive.
5. Dermatologie: IA poate ajuta la recunoașterea imaginilor și diagnosticarea afecțiunilor pielii.
6. Oftalmologie: Instrumentele bazate pe IA pot ajuta la diagnosticarea afecțiunilor oculare și chiar ghida unele operații, cum ar fi îndepărtarea cataractei.
7. Oncologie: IA poate fi utilizată pentru a analiza informații genetice pentru tratamente personalizate ale cancerului și pentru a ajuta la planificarea terapiei cu radiații.
8. Cardiologie: IA poate analiza datele de la dispozitivele purtabile și testele medicale pentru a detecta modele și a diagnostica afecțiuni ale inimii.
9. Neurologie: IA poate ajuta la diagnosticarea tulburărilor neurologice și la prezicerea evoluției pacienților.
10. Endocrinologie: IA poate sprijini endocrinologii prin analiza datelor hormonale complexe, facilitând gestionarea unor afecțiuni, cum ar fi diabetul.
Mai puțin predispuse la impactul IA, calculatoarelor și roboților:
1. Psihiatrie: Tratamentul sănătății mintale necesită o înțelegere profundă a emoțiilor umane, empatie și abilități interpersonale.
2. Pediatrie: Îngrijirea copiilor necesită capacitatea de a comunica și de a-i consola pe pacienții tineri și familiile lor.
3. Geriatrie: Îngrijirea adulților în vârstă implică abordarea unor probleme complexe și necesită abordări personalizate și holistice.
4. Medicină de urgență: Situațiile de urgență necesită luarea rapidă a deciziilor, adaptabilitate și intervenție directă.
5. Obstetrică și Ginecologie: Sarcina și nașterea implică complexități fizice și emoționale unice, precum și proceduri practice.
6. Îngrijiri Paliative: Această specialitate implică abordarea nevoilor emoționale, fizice și spirituale ale pacienților cu boli în stadiu terminal, necesitând empatie și compasiune.
7. Medicină de familie: Construirea de relații pe termen lung cu pacienții și abordarea problemelor de sănătate diverse necesită abilități puternice de comunicare și interpersonale.
8. Medicina sportivă: Această specialitate implică abordarea leziunilor și reabilitarea, necesitând adesea terapie fizică practică și educație a pacienților.
9. Medicina pentru dependență: Tratamentul tulburărilor de consum de substanțe necesită înțelegerea aspectelor psihologice, sociale și fiziologice ale dependenței și crearea unei relații de încredere cu pacienții.
10. Chirurgie plastică și reconstructivă: Aceste proceduri implică adesea tehnici complexe și individualizate, precum și o componentă artistică, făcându-le greu de replicat de către IA și roboți.
„Este important să reținem că IA, calculatoarele și roboții vor avea probabil un rol de augmentare și îmbunătățire a profesiei medicale, în loc să o înlocuiască în totalitate.
Profesioniștii din domeniul medical vor trebui să se adapteze și să colaboreze cu aceste tehnologii pentru a oferi o îngrijire medicală mai bună”, a concluzionat dr. Pautov.
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…