Sari la conținut

Dr. Mihail Pautov: Cea mai simplă metodă pentru scăderea tensiunii arteriale fără medicamente

dr. Mihail Pautov
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Dr. Pautov, despre stres

Dr. Mihail Pautov a dezvăluit cea mai simplă metodă pentru scăderea tensiunii arteriale fără medicamente. Potrivit medicului, expunerea la căldură, în special prin utilizarea săunei, face adevărate minuni în cazul celor care suferă de hipertensiune arterială.

Expunerea timp de 15 minute pe zi, de-a lungul a două săptămâni poate aduce mari beneficii pentru sănătatea inimii.

„Dacă ai un pic de hipertensiune sau chiar mai multă hipertensiune și vrei să o scazi într-un mod simplu și plăcut introducând un element de stil de viață o poți face prin saună sau expunere deliberată la căldură. Există un studiu, iar oamenii care au fost expuși la căldură prin saună timp de 15 minute în fiecare zi timp de două săptămâni și-au scăzut hipertensiunea arterială cu o medie de 10 milimetri coloană de mercur, ceea ce este un rezultat incredibil”, a declarat medicul Mihail Pautov pe rețelele sociale.

Scăderea tensiunii arteriale fără medicamente

Reputatul medic a ținut să precizeze că de-a lungul timpului studiile au arătat și alte beneficii ale expunerii la căldură asupra sănătății cardiovasculare.

„Multe alte studii demonstrează beneficii cardiovasculare. Inima începe să bată mai ușor, vasele de sânge încep să se formeze. Tot organismul începe să se perfuzeze cu mai mult sânge. Efectele sunt, de fapt, foarte asemănătoare cu efectele benefice pe care le avem în sport, astfel încât sauna trebuie să fie considerată nu doar un mijloc de a te relaxa, ci este ca un sport, doar că tu nu îți contracți musculatura. Este un sport fără un efort muscular, pentru că beneficiile sunt aproape asemănătoare. Pe lângă asta, apare o creștere a hormonului de creștere, îți cresc niște markeri antiinflamatori, îți scade proteina C reactivă. În mai multe studii este demonstrat acest lucru și există multe alte efecte benefice”, a mai spus doctorul Mihail Pautov.

Beneficiile saunei merg mai departe de atât: sauna este o metodă perfectă de detoxifiere a organismului, prin transpirație intensă. Nu în ultimul rând, relaxează profund sistemul nervos central, îmbunătățește sănătatea mentală, în special dacă sauna este combinată și cu muzică, ce eliberează dopamină, hormonul fericirii, așa cum se întâmplă în cazul unui ritual Aufguss.

Contraindicații saună

  • Boli inflamatorii acute (în special hepatice sau renale)
  • Infecții generale virale sau bacteriene, febrile
  • Infarct miocardic
  • Stare de decompensare cardiovasculară
  • Tulburări severe ale circulației cerebrale
  • Epilepsie
  • Glaucom
  • Tumori
  • Boli venoase cronice
  • Copiii sub 16 ani
  • Atenție trebuie să aibă și persoanele vârstnice, peste 65 de ani

Se recomandă, de asemenea, respectarea indicațiilor privind timpul maxim petrecut în saună.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel