Din cuprinsul articolului
Boala ficatului gras nonalcoolic (NAFLD) reprezintă o acumulare excesivă de grăsime în ficat care nu este cauzată de consumul de alcool. Este o afecțiune comună, în special în țările occidentale, și afectează aproximativ un sfert din populația Statelor Unite. Deși mulți oameni cu NAFLD nu prezintă simptome evidente, unele persoane pot dezvolta steatohepatită nealcoolică (NASH), o formă mai gravă a bolii care poate duce la inflamație hepatică, cicatrizare (ciroză) și chiar insuficiență hepatică.
Cum să tratezi și să previi ficatul gras
https://www.youtube.com/watch?v=LKdaAji4NEA
Scăderea în greutate
Reducerea greutății este esențială pentru îmbunătățirea sănătății ficatului. Excesul de grăsime corporală, în special grăsimea viscerală, contribuie semnificativ la dezvoltarea NAFLD.
„Majoritatea ficaților grași și toxifiați erau la persoanele supraponderale sau obeze. Colacul de grăsime de pe abdomen și grăsimea viscerală conțin celule care produc toxine încontinuu pentru ficat. Nu atât mâncarea procesată pe care o mănânci face asta, pentru că persoanele slabe pot mânca și ele mâncare procesată, pot bea alcool sau consuma zaharuri din când în când, dar niciodată nu am văzut o persoană slabă cu un ficat gras”.
Postul intermitent și odihna
Postul intermitent poate ajuta ficatul să se regenereze, oferindu-i perioade de odihnă în care nu trebuie să proceseze alimente. De exemplu, un program de post de 18-20 de ore pe zi poate fi benefic pentru ficat.
„Este foarte important să te odihnești. Atunci când mâncăm, tot ce scoatem din alimente se duce spre ficat, așa că singura odihnă a ficatului este atunci când nu mâncăm. Acesta este unul din beneficiile postului intermitent.
Dacă reușiți să mâncați două mese pe zi, să zicem prima masă la 12.00, a doua masă la 12.00, până a doua zi tot la 12.00 ai 20 de ore de odihnă în care ficatul tău se odihnește și astfel se regenerează. Așadar, 20 de ore sau chiar 18 ore pe zi în care nu mănânci nimic, ci doar bei apă, ceai și cafea, este un lucru absolut esențial pentru ficatul tău, pentru ca el să se vindece și să se detoxifieze”.
Dietă sănătoasă
Consumă alimente integrale, neprocesate, și evită mâncarea ambalată și procesată. O dietă bogată în fibre, cu fructe, legume, și carne neprocesată, este ideală.
„Orice este la pungă, orice este ambalat și are un termen de expirare foarte lung, este foarte procesat și nu îți trebuie.”
„Pe lângă faptul că nu trebuie să fie procesată, poți să găsești integrale, dar care nu sunt integrale, sunt fine – s-a scos coaja din ele, au fost într-un fel măcinate, și aia nu este mâncare integrală. Un alt exemplu este sucul de portocale – nu este o mâncare integrală, pentru că scoțifibrele prin stoarcere.
Mâncare integrală este aceea care e exact așa cum crește ea în copac, de exemplu. Dacă vorbim de fructe sau legume, mănâncă-le întregi. Când vorbim de carne, caută carne care nu a fost procesată, ci e fix așa cum a fost tăiată din animal și așa e pusă la cuptor.”
Reducerea zahărului
Renunță la 90% din consumul de zahăr și carbohidrați rafinați, care pot agrava ficatul gras prin stimularea producției de insulină.
„Nu zic să renunți complet, poți să mănânci din când în când o înghețată, de exemplu, dar renunță la tot ce înseamnă zaharuri procesate și zaharuri cu indice glicemic mare, pentru că acestea se absorb rapid.
Aici vorbim despre dulciuri, despre zahăr, despre pâine, orez, cartofi, siropuri și tot felul de alte dulcegării.
Pentru că tot acest metabolism al carbohidraților se întâmplă în mare parte în ficat. Ficatul tău, în aceste cazuri, este afectat de insulina în exces care e produsă de pancreas.”
Limitarea alcoolului
Reducerea semnificativă a consumului de alcool este esențială, chiar dacă NAFLD nu este cauzată de alcool. Consumul ocazional, controlat, este permis, dar este important să nu devină o obișnuință zilnică.
„Nu mai face din alcool o obișnuință zilnică. Chiar dacă ai impresia că nu ești alcoolic, dar bei o bere pe zi sau unul-două pahare de vin pe zi, apoi a doua zi ieși la o terasă și bei niște cocktail-uri… Dacă stai și le pui pe toate acestea pe hărtie o să constați că tu bei prea mult alcool…
Eu nu zic să renunți complet la alcool, pentru că merită să te bucuri de viață, dacă alcoolul este una dintre bucuriile tale, dar bea doar o dată la două săptămâni, să zicem. În plus, există multe soluții fără alcool: bere fără alcool…”
Consumul de cafea
Cafeaua, bogată în antioxidanți, poate reduce inflamația hepatică și poate ajuta la prevenirea progresiei către ciroză. Se recomandă consumul de până la cinci cafele pe zi.
„Există o substanță care ajută cel mai mult la scăderea inflamației ficatului și există studii care demonstrează că persoanele care consumă asta au rate mai mici de ciroză: cafeaua. Poți bea până la maximum cinci cafele pe zi, vorbim despre doze de espresso.
Cafeaua este un foarte puternic antioxidant, inclusiv pentru ficat. Se duce la ficat și scade oxidarea din acel ficat.”
Mihail Pautov: Ficatul tău se repară în timp
Urmarea acestor recomandări poate ajuta la inversarea sau ameliorarea NAFLD, însă procesul poate dura un an sau chiar mai mult, în funcție de severitatea afecțiunii. Este important să adopți un stil de viață sănătos și să colaborezi cu medicul tău pentru monitorizarea evoluției bolii și ajustarea tratamentului.
„Ficatul tău se repară în timp, nu-i ajunge o lună sau două. Dacă începi de astăzi, o să simți efectele benefice de astăzi, dar îți poți repara ficatul, în realitate, în cel puțin un an. De multe ori poate să dureze până la doi ani ca să ajungi de la un ficat intens steatozic la un ficat care arată ca un fund de bebeluș”, a spus medicul Mihail Pautov.
„Ceea ce voi spune este ceva ce funcționează 100%, din experiența mea de chirurg care a văzut și a pus mâna pe mai bine de 3.000 de ficați, la pacienți deschiși”.