Din cuprinsul articolului
Medicul Mihail Pautov a explicat cum ajunge excesul de zahăr să facă ravagii în organism și subliniază că fructoza are un impact pro-inflamator de 10 ori mai mare decat glucoza.
Iată de ce nu e bine să bei fresh de portocale pe stomacul gol, în ciuda faptului că portocalele sunt sănătoase.
„Uneori rabufnesc cand spun oamenilor ca un fresh de portocale, in special pe stomacul gol, este daunator; pentru ca mi se raspunde: „pai doctore, ala are fructoza, nu glucoza”;
Well, hai sa recapitulam:
1. o portocala are aprox 25% glucoza, 25% fructoza + 50% sucroza ( adica fix zaharul din bucatarie – ala alb, exact acelasi – care este format si el din glucoza+fructoza)
2. cand mananci portocala cu totul – mananci si multe fibre care vor incetini absorbtia de zaharuri
3. cand o mananci intrega, mamanci 1, nu 3-4
In plus, fructoza are un impact pro-inflamator de 10 ori mai mare decat glucoza. Simplul fapt ca suna sanatos nu inseamna ca e mai sanatoasa.
Cum iti face rau excesul de zahar?
Adica un fresh de portocale, sau o prajitura, sau zahar concentrat pe parcursul zilei?
1. Iti creste repede glicemia ( adica concentratia de glucoza) DAR si „fructimie” – concentratia de fructoza in sange, pe care inca nu o masuram
2. celula ta, care face energie, prin mitocondrii, se umple de aceasta „benzina” si oboseste / o depoziteaza aiurea, fara sa o arda
3. glicemia in exces produce multi radicali liberi – care practic sunt niste banditi care se plimba prin corp si injunghie orice prind
4. prea multa glucoza se loveste de orice ii sta in cale si se produce „glicarea” – la fel cum sucul dulce varsat pe masa devine lipicis – la fel fiecare celula devine lipicioasa si imbatraneste prematur, constant, zilnic
Corpul tau se lupta cu tot ce ii faci
Tot acest proces duce la inflamatie cronica ( cauzata si de alcool, tutun, mancare procesata, sedentarism, poluare, stres). Corpul tau se lupta cu tot ce ii faci; La exterior poate ai fata mai rosie, mai inflamata, pungi sub ochi, esti mai obosit; iar la interior corpul tau fuge spre imbatranire rapida.
La nivel mondial, 3 din 5 persoane mor din cauza bolilor cauzate, in principal, de inflamalatia cronica, precum accident vascular cerebral, boli respiratorii cronice, tulburări cardiace, cancer, obezitate și diabet.
Fii de partea buna a statisticii; iar cel mai simplu mod de a o face acum este limitarea acestor zaharuri sau mancarea corecta a acestora, in ordinea si cantitatea corecta + arderea lor, atunci cand exageram. Sa o numim: sanatate metablica”, a scris dr. Mihail Pautov pe Facebook.