Din cuprinsul articolului
Vacanta de Rusalii se apropie, iar mulți români vor sărbători printr-o drumeție în natură, unde riscul de a fi mușcat de o căpușă este foarte mare. În astfel de situații, părinții tind să apeleze, din panică, la antibiotic, însă medicii atrag atenția că astfel de tratament se prescriu în anumite condiții.
Medicul pediatru Mihai Craiu a explicat pe pagina sa de Facebook Spitalul virtual pentru copii“ cum trebuie să acționăm dacă suntem mușcați de căpușe.
„Vine o minivacanță în care mulți vom fi afară, la drumeție în natură. Și vom sta pe iarbă sau vom face doar un popas… Fiecare cu ritmul său.
Odată cu bucuria și efectele pozitive ale interacțiunii cu natura vor apărea și unele mici riscuri pentru copiii noștri. Faimoasele căpușe…
Și odată cu întâlnirea cu acestea se vor întâmpla 2 lucruri – creșterea complet nejustificată a unor prescripții inutile de antibiotice și complicațiile unor tentative nereușite de îndepărtare a căpușelor atașate cu ajutorul unor tehnici „originale” provenite din mitologia urbană😄
1. Există și în România căpușe care pot transmite spirochetele genului Borellia
2. Jumătate din cazurile de boală Lyme sunt descrise acum vara, din iunie până în august.
3. NU TOATE mușcăturile de căpușă vin cu risc de boală! Chiar și în zonele în care există un număr foarte mare de căpușe care poartă în salivă (procentual vorbind) Borellia riscul de a face boala după un astfel de incident este în jur de 3%. Iar în România nu există astfel de zone de risc extrem!
4. Doar căpușele atașate îndelungat, peste 72 ore și care sunt angorjate cu sânge ar putea crește semnificativ riscul de infectare, dar nu mai mult de 25%. Zice Red Book Atlas of Pediatric Infectious Diseases ediția a 4a din 2020.
5. Spirochetele genului Borellia ar putea ajunge din saliva căpușei în copilul mușcat doar după un număr mare de ore de atașare, de obicei peste 24 ore!
6. Un semn evocator de boală Lyme este erupția caracteristică numită erythema migrans, care seamăna cu o reacție alergică, dar, de obicei nu e pruriginoasă și nici nu doare. Apare la locul mușcăturii după mai multe zile, în medie 10-11 zile.
CONCLUZIE – când venim de la plimbare verificăm cu atenție pielea copilului.
Căpusele atașate recent pot fi îndepărtate ușor cu tehnica adecvată
Nu dăm antibiotice „de spaimă” pentru orice incident cu risc aproape zero – adică scenariul relativ frecvent de capușă neangorjată, îndepărtata sub 24 ore!
Plimbare plăcută!”, a explicat medicul Mihai Craiu.
Prof. Dr. Vlad Ciurea, unul dintre cei mai renumiți neurochirurgi din România, explică cum funcționează…
Dimineți reci și temperaturi sub zero grade, dar apoi... Vezi prognoza meteo pentru următoarele două…
Durerile de picioare nu trebuie ignorate, mai ales dacă persistă de ceva timp, pot semnala…
Carmen Harra a lansat o previziune: viitorul președinte al Statelor Unite nu va fi doar…
Secretul pentru a curăța toaleta pe timp de noapte - Atunci când vine vorba de…
Cristina Demetrescu anticipează importante schimbări în ceea ce privește zodiile începând cu 5 noiembrie. Marte…