Dr. Mihai Craiu despre semnele care pot fi întâlnite în meningită. Tot ce trebuie să știm despre infecția care ne poate pune viața în pericol
Meningita este o infecție a membranelor care acoperă creierul și măduva spinării (meningele) și uneori a lichidului cefalorahidian (LCR) care căptușește creierul și măduva spinării. Meningita provoacă umflarea (inflamația) a meningelor din creier și uneori a măduvei spinării, ducând la meningită spinării.
În meningită, mai puțin sânge ajunge la celulele creierului și, prin urmare, mai puțin oxigen. Meningele sunt formate din trei straturi: dura mater, arahnoidă și pia mater.
Dacă este lăsată netratată, poate duce la leziuni ale creierului în unele cazuri. Această infecție este mai frecventă la copii, tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani, vârstnici și persoanele cu afecțiuni cronice, cum ar fi un sistem imunitar slăbit (sistemul de apărare al organismului).
Meningita poate fi ușoară sau severă și poate pune viața în pericol.
Conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul pentru Ocrotirea Mamei și a Copilului ”Alessandrescu-Rusescu” din București, vorbește într-o postare pe Facebook despre unul dintre motivele estivale de disconfort atât pentru copii, cât și pentru adulți – țânțarii. Și riscurile aduse de ei.
Redăm integral postarea Conf. dr. Mihai Craiu:
„Organizația Mondială a Sănătății estimează că jumătate din populația lumii este la risc de a fi afectată de o maladie transmisă de tânțari. Cu alte cuvinte tânțarii sunt dușmanul numărul 1 la nivel global. Mult mai periculoși decât viperele, urșii sau rechinii…
Schimbările de temperatură din România, în ultimele decenii, au facilitat (alături de alte cauze non-meteorologice) procesul de creștere constantă a numărului de tânțari.
Iar efectul a fost evident – au început să apară și în țara noastră maladii considerate exotice, maladii transmise de tânțari (vezi link despre tânțari și maladiile transmise de aceștia, de la CDC, în comentarii).
O simplă cautare, în rubrica de știri, arată că tânțarii pot readuce, în anumite teritorii, boli considerate dispărute din acel areal. A se vedea cazul recent al malariei, reapărută în SUA, după 20 de ani (link în comentarii).
Dar nu numai malaria este o problemă! Vreau să vă sensibilizez asupra infecției simptomatice cu virus West Nile…
80% din infecțiile cu West Nile sunt asimptomatice, dar unii copii pot dezvolta meningită.
Dacă a fost expus la tânțari copilul, cu niște zile în urmă, și apar febră mare, durere de cap, vărsături în jet, aparent fără motiv, NU este bine!!!
Mergeți la medic. Mai ales dacă îl supără pe copil lumina sau zgomotele obișnuite. Acestea sunt semne care pot fi întâlnite în meningită”, a scris medicul pe Facebook.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…