Dr. Mihai Craiu: „Am ajuns în situația să ne gândim pe cine internăm primul” – cuvinte care răsună cu greu în spitalele de copii din București, unde situația infectărilor cu virusul SARS-CoV-2 a atins un apogeu. Medicul pediatru Mihai Craiu povestește situația cumplită cu care au ajuns doctorii să se confrunte la internarea micuților pacienți. Din păcate, nu este vorba doar de un singur spital din Capitală, ci de toate spitalele de copii.
„Acum este atât de rău, încât noi, la Institut (Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului – n.r.), suntem plini. Etajul de copii cu maladie SARS-CoV-2, ei și părinții lor, e plin. Nu mai avem pe unde să-i punem. Lumea nu realizează că am ajuns în situația de a trebui să ne gândim pe cine trebuie să internăm primul. Evident că nu e nimeni, din punct de vedere moral, atât de stâncă, încât să zică: primul venit, primul internat. Sunt tot felul de emoții, de povești, de pacienți care sunt mai grav, dar am ajuns într-o poziție în care nu e ușor să fii medic de gardă în România astăzi”, a mărturisit medicul pediatru Mihai Craiu. „Aproape la fel ca ai noștri colegi de la adulți. Și lucrurile nu se vor opri aici”, a completat el.
Medicul a spus că aceeași situație se întâlnește la toate celelalte spitale de copii din București, la „Grigore Alexandrescu”, la „Gomoiu” etc. Sunt pline de copii care au COVID, iar perspectivele sunt și mai sumbre.
„Bine, nu sunt foarte grav bolnavi – noi nu avem voie să-i ținem pe cei de terapie intensivă -, dar au nevoie de ajutor, au febră, au diaree, nu pot să mănânce. Avem în momentul acesta cel mai mic (pacient) un nou-născut, de câteva zile, iar cel mai mare minor are 17 ani – e mama unui alt copil internat, știți că noi suntem campioni în Uniunea Europeană la mame minore. Avem și celelalte mame, care sunt adulți. Nu e bine. Și o să fie din ce în ce mai mulți și, din păcate, unii vor avea nevoie de oxigen, de perfuzie, de medicație specifică”, avertizează doctorul.
Medicul pediatru punctează faptul că părinții nu sunt vaccinați, motiv pentru care copii sunt infectați.
„Un copil de o lună nu merge nici în club, nici niciunde. A luat de la părinți, de acasă. Mama lui e pozitivă și ea”, a spus Mihai Craiu, confirmând sfaturile multor specialiști care spun că cea mai bună metodă de a-i proteja pe copiii care nu pot fi vaccinați este să se vaccineze adulții din jurul lor.
Valul patru al pandemiei are drept caracteristică o vulnerabiliate mai mare a copiilor în fața virusului. Spre deosebire de celelalte variante ale SARS-CoV-2, tulpina Delta se răspândește cu o mai mare ușurință și este mai agresivă în cazul copiilor, care până acum nu erau atinși de boală sau făceau forme ușoare sau asimptomatice.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…