Din cuprinsul articolului
Miocardita este o afecțiune caracterizată de inflamația mușchiului inimii, numit miocard. Deși aceasta poate avea multiple cauze, specialiștii au constatat că inflamația ar putea fi declanșată și de administrarea vaccinurilor anti-COVID, mai ales în rândul tinerilor.
Mihai Craiu, medic pediatru, risipește temerile părinților în legătură cu riscul copiilor de a dezvolta miocardită după vaccin. Deși acest lucru nu este imposibil, cazurile sunt foarte rare și nu a fost raportat niciun deces.
De asemenea, medicul susține că există un risc mai mare de a dezvolta miocardită de la boala în sine, cu o probabilitate de 10 ori mai mare.
Miocardita după vaccin, un risc real?
„Miocardita a fost observată și raportată mai întâi în țara care a vaccinat cei mai mulți adulți tineri – Israel. Acum avem date populaționale foarte mari, care ne spun că, în principiu, avem între 6 și 16 de cazuri de miocardită la 100.000 de doze (de vaccin – n.r.).
Bun, cifrele sunt ca niște cifre. Dar ele trebuie luate în context.
Miocardita pe care o produce boala, în cadrul sindromului inflamator multisistemic: aici, dintr-o mie de infectați, un copil poate să facă sindrom inflamator multisistemic.
Deci probabilitatea de a face ceva rău de la vaccin este de zece ori mai mică decât de la boală. Iar de la boală nu e ușoară și nu trece în câteva zile.
Toți pacienții cu miocardită postvaccinală – unii dintre ei nu au ajuns la spital -, dar cei care ajuns la spital, cel puțin copii sub 18 ani, nu a murit niciunul.
Pe când de sindrom inflamator multisistemic, în Statele Unite, din 4.700 și ceva de copii, din păcarte au fost peste 40 de decese. Nu e același pericol.
E ca și cum ne-am asuma niște riscuri enorme spunând că tot acolo ajungem. Da, dar una este să fie de zece ori mai frecvent”, a declarat dr. Mihai Craiu la Digi24.