Din cuprinsul articolului
Mihaela Bilic, medic nutriționist, a vorbit pe pagina sa despre sinergia nutrițională. Mai exact, este vorba despre efectele benefice a mai multor ingrediente consumate în același timp.
“Termenul de “sinergie” definește efectul cumulativ pe care îl au mai multe elemente când sunt puse împreună, față de situația în care acționează individual.
Ce înseamnă sinergie nutrițională? Efectele benefice a mai multor ingrediente consumate în același timp sunt superioare decât atunci când sunt luate separat.
Când vine vorba de sistemul osos, sinergia e dată de calciu + magneziu + vit. D.
Fie că este produsă de organism prin expunerea la soare sau este adusă din alimente sau din suplimente, vitamina D se activează în prezența magneziului! Fără el, moleculele precursoare de vit. D circulă prin organism și nu pot fi folosite.
Doza optimă de magneziu este de 350-400 mg/zi, însă mai mult de jumătate din populația occidentală are deficit și la aportul de magneziu și la producția de vit. D. Magneziu potențează mai mult de 600 enzime diferite și influențează direct nivelul de calciu din organism.
Vreți să scăpați de oboseala musculară, să creșteți rezistența oaselor, să reduceți riscul de osteoporoză? Asociați alimentele bogate în vit.D (pește gras, ficat, ou) cu cele bogate în magneziu (cacao, banane, semințe, oleaginoase). Și completați totul cu produse lactate, bogate în calciu”, a scris Mihaela Bilic pe Instagram.
Vezi această postare pe Instagram
Importanța pauzelor lungi între mese
Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, a vorbit pe pagina sa de socializare despre importanța pauzelor lungi între mese. Potrivit spuselor sale, intestinul acționează ca un maniac al curățeniei, pentru a elimina reziduurile alimentare, eventualele bacterii și mirosurile.
“Pauzele lungi și dese, cheia marilor succese!
Nu, nu este vorba despre muncă, ci despre mâncare. Contrar recomandărilor făcute de mulți nutriționiști, 2-3 mese principale pe zi sunt suficiente pentru un adult.
Când mănânci mai rar senzația de foame e mai ușor de ținut în control, glicemia rămâne constantă, nu există descărcări de insulină și se slăbește mai ușor.
Însă principalul motiv pentru care ar trebui sa avem pauze lungi între mese este sănătatea: pauza alimentară permite organismului să facă curățenie. Când eliminăm gustările și ronțăielile dintre mese, procesele de digestie au timp să se desfășoare până la capăt, ca un ciclu complet de la mașina de spălat. E nevoie de un interval de 4-5 ore între mese pentru un proces de curățenie în tubul digestiv.
Program de auto-curățare
Fenomenul se numește “complex motor migrant”(CMM) și trebuie văzut ca o undă puternică de contracție ce “mătură” toate resturile de mâncare din stomac și din intestinul subțire. Gândiți-vă la intestinul vostru ca la un maniac al curățeniei: la 2 ore după masă el declanșează un program de auto-curățare, ce are rolul de a elimina reziduurile alimentare, eventualele bacterii și mirosurile. Dacă noi ne apucăm să ronțăim, acest program se întrerupe și ciclurile de auto-curățare devin din ce în ce mai rare.
Dacă țineți la corpul vostru, acordați-i o pauză de 5 ore între mese ca să aibă timp pentru “curățenia generală”. CMM este un proces fiziologic ce are loc de câteva ori pe zi și face parte din sistemul Detox complex cu care este dotat organismul…cu condiția să-l lăsăm să-și facă treaba. Procesul de digestie și metabolizare consumă mai multă energie decât respirația și circulația sângelui. Nu vă fie teamă să mâncați mai rar! Iar dacă auziți zgomote la nivelul abdomenului, nu sunt intestinele care suferă de foame, este complexul motor migrant care face curățenie în intesti”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.