Dr. Mihaela Bilic: Șuncă sau jambon? Iată diferențele
Din cuprinsul articolului
Dr. Mihaela Bilic: Șuncă sau jambon? Iată diferențele explicate în detaliu de medicul nutriționist Mihaela Bilic pe pagina sa de socializare. Ce alegem, deci?
Când vine vorba de mezeluri, medicii ne sfătuiesc să le evităm sau să le consumăm mai rar. Conțin destul de multă sare și vorbim de carne procesată, mai puțin recomandată așadar.
Totuși, atunci când avem poftă de un astfel de produs, ce este mai bine să consumăm? Iată ce explică medicul Mihaela Bilic într-o postare detaliată pe pagina sa de socializare.
„Șuncă sau jambon/prosciutto?
Eu consider mezelurile un fel de super-carne, sunt mai concentrate în gust, grăsime și calorii, tocmai de aceea porția corectă este de 50g (față de carne, care este de 120-150 g).
„Există mezeluri și mezeluri…”
Mezeluri mâncăm mai rar și în cantitate mai mică. Există mezeluri și mezeluri…care e varianta cea mai bună?
Dacă ne gândim la siluetă, șunca fiartă are cele mai puține calorii: 130cal/100g. Dacă ne gândim la calitate, atunci mezelurile crud uscate sunt alegerea corectă.
Observați că 100g jambon de Serrano se obțin din 150g carne, este mai concentrat în nutrienți și de aceea avem 230cal și un procent dublu de proteine față de șuncă (40g față de 21g)
Nu pot spune că o variantă o exclude pe cealaltă, fiecare alege în funcție de gust și siluetă.
Singurul lucru de care trebuie să țineți cont când vine vorba de mezeluri, este să fie de calitate: pe lista de ingrediente carnea să fie pe primul loc, într-un procent de minim 80%”, a specificat medicul nutriționist pe pagina sa de Facebook.
Așadar, iată care sunt diferențele explicate de medicul nutriționist. Chiar dacă nu trebuie să facem abuz, ne putem răsfăța când și când cu astfel de delicatese.