Categories: Expertul zilei

Dr. Mihaela Bilic: Produsul care stagnează slăbitul și favorizează îngrășarea. Mulți cred că ajută digestia

Dr. Mihaela Bilic a dorit să pună punctul pe i în cazul unei nelămuriri generale asupra unui produs. Este interzis în dietă, fiind cunoscut faptul că îngrașă sau că stagnează slăbirea. Cum rămâne cu digestia?

Mihaela Bilic, cunoscutul nutriționist, a povestit mai multe pe pagina domniei sale de Facebook. Iată postarea doamnei doctor:

”Ajută sau nu alcoolul la digestie? Când vine vorba de alcool, puține pot să spun din propria experiență. Iar teoria din cărție de nutriție nu știu cât de mult se adeverește în practică.

Dacă e să o luăm după teorie, alcoolul este o substanță toxică pentru orice celulă vie, de la neuron la hepatocit. Tot știința spune că singurul organ capabil să metabolizeze alcoolul și să-l elimine din organism este ficatul.

Enzima responsabilă de astă se numește alcool- dehidrogenază, iar capacitatea de secreție e determinată genetic, nu se dobândește și nu se ameliorează prin antrenament- deci nu reziști mai bine la alcool dacă ai mai multă practică.

Cantitatea și tipul de alcool contează și ele

-vinul roșu (și doar el) poate avea efect protector cardio-vascular, dar numai atunci când consumul este regulat și moderat (1-2 pahare/zi); asta nu înseamnă că de mâine trebuie să ne apucăm cu toții de băut, ci doar că dintre toate relele, e răul cel mai mic.

-digestivele cu gust amar ajută digestia mai ales datorită amărelii, nu alcoolului (stimulează secreția de bilă)- adică și cafeaua poate să facă asta.

-vinul spumant, șampania și prosecco au cel mai bun raport între aportul caloric și efectul anxiolitic (de înlăturare a stresului și încordării); cu doar 80 cal și bulele din dotare, un pahar de șampanie asigură stare de bine (mai ales la femei).

În rest, nu știu să explic dacă și cum o tărie la începutul mesei deschide apetitul. Cert este că alcoolul în general, de la al 2-lea pahar în sus, face poftă de mâncare. Iar obiceiul de a avea pe masă tot felul de ronțăieli sărate te stimulează să bei și mai mult: sarea cere apă și pe măsură ce mănânci, ai tot bea.

Cât despre siluetă și metabolism, nu am vești bune: alcoolul stimulează sinteza de grăsime de rezervă, deci orice mâncare “stropită” cu alcool îngrașă mai tare. Și nu, niciodată alcoolul, indiferent cât de tare și pur ar fi, nu o să topească grăsimea – nici din farfurie, nici de pe șolduri!

P.S. Daca voi ați descoperit ceva, mai ales din proprie experiență, spuneți-mi și mie”, conchide nutriționista.

Recent Posts

Horoscop WEEKEND 28-29 septembrie 2024. Venus își face de cap: Trei zodii, favoritele astrelor

Horoscop WEEKEND 28-29 septembrie 2024. Venus își face de cap: Trei zodii, favoritele astrelor. Vezi…

27 de minute ago

A început acum „mica” recalculare a pensiilor.  Care este data limită până când seniorii pot să depună documentele

A început acum "mica" recalculare a pensiilor.  Care este data limită până când seniorii pot…

58 de minute ago

Top 3 produse de machiaj esențiale în orice salon profesional

Frumusețea este în ochii privitorului, dar poate fi desăvârșită prin talentul și priceperea unor make-up…

o oră ago

Ce trebuie să faci dacă ți-ai luxat piciorul

O luxație la picior poate fi nu doar dureroasă, ci și un semnal de alarmă…

o oră ago

Ce presupune un TSH mărit și care sunt cauzele posibile?

Descoperă tot ceea ce trebuie să știi despre rolul TSH-ului în organism și semnele ce…

o oră ago

„Casa Verde Fotovoltaice” s-a lansat astăzi. Cum poți obține 30 de mii de lei

"Casa Verde Fotovoltaice" s-a lansat astăzi. Programul naţional "Casa Verde Fotovoltaice" începe astăzi. Astfel că…

o oră ago

Citeste si: