Ce spune doctor Mihaela Bilic despre avocado și cum este cel mai bine să îl consumăm
A venit rândul fructului de avocado să fie analizat de nutriționistul Mihaela Bilic, în acțiunea sa lăudabilă de a dezvălui pe Instagram alimentele bune și sănătoase, poate uneori căzute în dizgrație din cauza numeroaselor prejudecăți.
De avocado nu a zis încă nimeni nimic de rău. Iar medicul Mihaela Bilic îl numește fructul de unt.
”Deși este fructul exotic al unui arbore din America de Sud, avocado este mai degrabă un oleaginos din punct de vedere nutritiv. Conținutul lui bogat în grăsimi îl califică drept o alternativă la ulei sau unt. Poate fi consumat ca atare, proaspăt, în salate, ca ingredient pentru sandvișuri sau în tradiționalul guacamole.
Avocado a cucerit în ultimii ani tot mapamondul, gustul lui de nucă verde și consistența cremoasă sunt pe placul multor consumatori. Dpdv nutritiv are o mulțime de avantaje: conținut mare de fibre, acizi grași mono-nesaturați, vitamina E din belșug și vitamina K(atenție pentru cei cu medicație anticoagulantă!)
Porția corectă este de 100g (adică jumătate de fruct) și conține: 2g proteine, 9g glucide, 15g grăsimi, 7g fibre și 150cal. În plus are fitosteroli care scad colesterolul din sânge și antioxidanți similari cu cei din broccoli.
Guacamole este celebra pastă făcută din avocado cu ceapă, usturoi, roșii, pătrunjel/coriandru și ardei iute. Este un sos delicios nu doar pentru chips-uri, ci și pentru legumele proaspete, brânzeturi sau preparatele din pește și carne.
Concluzia: avocado este pe cât de versatil, pe atât de nutritiv. Singura grijă trebuie să fie legată de cantitate, pentru că în alimentația noastră avocado nu are rol de fruct, ci rol de unt-fie el și vegetal.
Atenție, e foarte bogat în taninuri ce oxidează în contact cu aerul și devin amare la încălzire, deci avocado se mănâncă crud!!”, conchide nutriționista pe pagina de Instagram.
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…