Milioane de persoane din întreaga lume suferă de reflux gastroesofagian, iar arsurile la stomac pot fi primul și cel mai ușor de recunoscut simptom. Însă puțini oameni ştiu că un produs banal poate face minuni în cazul gastritei și al refluxului gastroesofagian.
Boala de reflux gastroesofagian, denumită și esofagită de reflux, apare atunci când conținutul acid din stomac se întoarce în esofag, provocând iritații ale mucoasei ce căptușește la interior această porțiune a tubului digestiv.
Printre simptomele supărătoare se numără arsurile la stomac, durerea intensă în zona sternului, eructaţiile, balonarea, greaţa şi senzaţia de vomă, digestia dificilă şi dureroasă, flatulenţa.
Odată cu înaintarea în vârstă creşte nivelul de aciditate, însă cantitatea de acid scade şi atunci apare acest dezechilibru resimţit de multe ori sub forma arsurilor la stomac.
Pentru a balansa lucrurile, nutriţionistul recomandă consumul de murături, supa de soia, varza murată şi alte alimente fermentate. De asemenea, foarte benefic este şi sucul de aloe vera.
Medicul nutriţionist Mihaela Bilic susţine că mai există un remediu extrem de simplu şi la îndemână pentru arsurile la stomac.
“Ştiaţi că guma de mestecat este un remediu împotriva arsurilor de stomac?
Inventată inițial pentru o respirație plăcut mirositoare, guma de mestecat s-a dovedit a fi de un real ajutor în caz de gastrită și reflux gastroesofagian.
Prin mestecat este stimulată producția de salivă ce are un pH alcalin, iar înghițirea succesivă a acesteia duce la diminuarea acidității gastrice. Tot înghițind repetat se imprimă o direcție clară în circulația sucurilor digestive, dinspre esofag/stomac spre intestin, nu invers!!
Un studiu publicat în 2005 în Journal of Dental Research confirmă faptul că a mesteca gumă fără zahăr într-un interval de 15-20 de minute după masă reduce refluxul gastroesofagian. Mai mult decât atât, guma de mestecat contribuie la neutralizarea acidității din cavitatea bucală și protejează smalțul dinților de eroziune, prevenind apariția cariilor.
Iar dacă sunteți stresați sau nervoși, tot guma de mestecat vă ajuta să scăpați de încordare: prin mestecat scade sinteza de cortizol (hormonul stresului). Și decât să vă roadeți unghiile sau să dați iama prin pungile de chipsuri și biscuiți, mai bine gumă de mestecat
O singură mențiune: evitați produsele mentolate, ele relaxează sfincterul esofagian și cresc riscul de reflux!”, a scris medicul nutriționist Mihaela Bilic pe Facebook.