Din cuprinsul articolului
În cele 40 de zile de post, oamenii consumă des cartofi, iar dr. Mihaela Bilic vine cu vești bune pentru cei care țin post. Oamenii pot consuma liniștiți cartofi, în loc să mănânce produse de post ultra procesate, care conțin o mulțime de chimicale.
Această legumă, potrivit dr. Mihaela Bilic, are nenumărate beneficii pentru organism și siluetă. Așadar, totul depinde de cantitate și modul de gătire.
„Cartofii ar trebui să nu mai fie puși la colț. Cred că atunci când au apărut curele de slăbire, el era la limita dintre legumă și produs cu amidon. Negăsindu-și locul foarte bine, a fost pus la colț. Pentru că are amidon. Trebuie să știm că acel amidon înseamnă o glucoză cu absorbție lentă pe care organismul nostru o cheltuiește în mișcare. Toate celulele funcționează cu această glucoză. Depinde de cantitate. La cartof avem o mulțime de variante care îi schimbă complet conținutul caloric. Cartoful proaspăt crud are, apă, amidon, foarte puțin potasiu, puține minerale și vitamina C”, spune dr. Bilic, potrivit Pro TV.
„Vitamina C, în momentul în care am tratat-o termic, se distruge ușor. Nu putem să spunem că este o sursă de vitamina C. Cartoful nu are niciun strop de amidon, spre deosebire de produsele cerealiere, făinoasele clasice care au gluten. În cartof avem doar apă cu amidon.
Ține de foame. Este important mai ales pentru cei care muncesc fizic, pentru copii. Este o legumă consistentă, o legumă prietenoasă. Nu dă aciditate. Foarte multe persoane, mai ales în perioada postului, când mănâncă multe legume, au un disconfort digestiv. Ei bine, cartoful neutralizează. Este ca un fel de tampon. În orice mâncare am pune cartof, el echilibrează lucrurile”, mai spune doctorul nutriționist.
„Pe de altă parte, același tampon pentru aciditate este un burete pentru grăsime. În momentul în care îl punem în contact cu grăsimea, cartoful absoarbe grăsimea ca un burete.
În momentul în care îl punem în contact cu uleiul, va absorbi tot. Cartoful devine o bombă calorică în momentul în care este prăjit. De la 70 de calorii pe 100 de grame, ajunge la până la 300 sau chiar 450 de calorii.
Indicele glicemic scade în momentul în care făinoasele sunt amestecate cu grăsimea. Adică, în mod paradoxal, un cartof fiert simplu, fără niciun fel de grăsime sau piureul de cartofi, care are foarte puțină grăsime, are un indice glicemic enorm. Cartoful prăjit, care are mult ulei, are indice glicemic mic, pentru că uleiul împiedică într-un fel absorbția aceasta rapidă a glucozei”, explică dr. Bilic.
Cât despre varianta congelată, dr. Bilic spune că „sunt cartofi care au fost curățați, au fost congelați, iar așa o parte din amidon se cristalizează”.
„Nu e nicio problemă dacă iei cartofi congelați. Multă lume se ferește de legumele congelate și de cartofi. Nu înseamnă că acolo este o pastă care a fost apoi reformatată. Sunt cartofi care au fost curățați, au fost congelați, iar așa o parte din amidon se cristalizează. Și în marile restaurante cartoful mai întâi se prăjește un pic, se congelează și apoi, la a doua prăjire, el va absorbi mai puțin ulei și va deveni crocant. Cartofii congelați sunt și stropiți cu un pic de ulei și, dacă îi bagi la cuptor, de exemplu, nu mai trebuie să pui nimic peste ei”, conchide medicul specialist.
Mihai Voropchievici, numerolog, a prezentat recent horoscopul runelor pentru următoarea perioadă. Există un mesaj important…
OMS trage „clopotul” pericolului. Cu ocazia săptămânii Mondiale de Conştientizare a Rezistenţei Antimicrobiene, Organizația Mondială…
Sunt meniți să fie împreună: Patru cupluri zodiacale care nu se vor despărți niciodată Există…
Profesorul doctor Alexandru Vlad Ciurea a vorbit pentru „Weekend Adevărul“ despre traumatismele cranio-cerebrale la copii,…
Deciziile de pensionare pentru solicitările depuse de la 1 septembrie nu au putut fi emise…
4 zodii au noroc cu carul în săptămâna 18-24 noiembrie 2024. Urmează zile de abundență…