Din cuprinsul articolului
Unul dintre fructele care are efecte benefice asupra dispoziției și stării psihice este banana. Bananele sunt bogate în triptofan, un aminoacid esențial care ajută la producerea de serotonină – un neurotransmițător responsabil pentru reglarea dispoziției și stării de bine.
Într-o postare pe contul personal de socializare, dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, explică de ce e bine să mâncăm zilnic o banană. Medicul mai spune că aceste fructe sunt bogate în triptofan, un aminoacid esențial care ajută la producerea.
„O banană pe zi ține psihiatrul departe
Dacă mărul era fructul ce ne garanta sănătatea fizică, banana este cea care are grijă de dispoziția și starea psihică. Nu întâmplător bananele sunt cele mai consumate fructe, nu doar ca desert ci ca fel de mâncare principal. În multe țări ele se gătesc/se prăjesc precum cartofii- tocmai pentru că sunt hrănitoare și pline de nutrienti valoroși.
Bananele au glucide lente ce asigură energia în caz de sport/mișcare, au potasiu și magneziu pentru functionarea optimă a sistemului nervos și mușchilor”, spune dr. Bilic.
Bananele și prunele, precursor natural de serotonină
Dar cel mai important ingredient al lor este triptofanul, un aminoacid esențial care se transformă în organism în serotonină. Iar serotonina este substanța de care depinde starea de bine, liniștea și echilibrul psihic. Dintre fructe doar bananele și prunele conțin acest precursor natural de serotonină, așa că lăsați merele și citricele deoparte și puneți accent pe banane- în anotimpul rece nu strică niciodată un strop de bine în plus.
Și nu, nu îngrașă!!
O banană are 100 calorii, iar faptul că este alcalină (nu acidă precum mărul și citricele) o face prietenoasă cu tubul digestiv și, spre deosebire de alte fructe, nu stimulează pofta de mâncare”, a scris medicul.