Categories: Expertul zilei

Dr. Mihaela Bilic, despre carnea roșie și riscurile pentru sănătate

Cea mai recentă cercetare arată că o dietă bogată în carne roșie crește riscul de boli cardiovasculare. Totuși, dacă sunteți un fan al cărnii roșii, indiferent de avertismentele cu privire la pericolele acesteia pentru sănătate, ideea de a renunța la friptura în sânge nu pare deloc tentantă.

În ciuda avertismentelor, iubitorii de carne roșie consideră că este imposibil să renunțe la plăcerea suculentă, în ciuda conexiunilor cu boli grave, scrie Jerusalem Post.

Dr.  Mihaela Bilic a dezbătut, pe pagina sa de socializare, acest subiect. Medicul spune că acest tip de carne nu are riscuri pentru sănătate.

Sursă foto: Facebook/MihaelaBilic

„Alimentația este un domeniu inepuizabil când vine vorba de studii științifice, de la carnea roșie, lactate și legume, nu există produs care să nu fi fost “judecat” printr-un studiu. În fiecare an sute de studii sunt publicate, cu obiectivul de a găsi o legătură între consumul unui aliment și efectele asupra sănătății. Ca să nu mai fim alarmați de toate aceste informații negative, trebuie știut că multe din articolele publicate cu titlu științific ascund vicii de procedură!”, spune medicul.

„În majoritatea cazurilor este vorba de studii observaționale, care nu permit stabilirea unei legături de tip cauză-efect. Factorii care sunt luați în considerare pot crea confuzii, participanții din grupurile analizate nu au aceleași caracteristici, iar măsurătorile statistice sunt incoerente. Datorită acestor comparații și măsurători neglijente, nu e de mirare că toate alimentele cercetare par a fi asociate cu un risc de cancer sau de boală!
De exemplu în cazul studiilor referitoare la consumul de carne roșie în legătură cu cancerul și bolile cardiovasculare, nu sunt precizate informații esențiale: cei care mănâncă multă carne au obiceiul să consume mai puține legume, au tendința să fumeze mai mult sau/și sunt mai sedentari decât restul populației? Dacă facem analiza într-un context mai amplu, concluzia este că nu carnea roșie dăunează sănătății, ci stilul de viață dezechilibrat”, mai explică doctorul.

„Într-un efort fără precedent oamenii de știință de la Universitatea din Washington, Institutul pentru evaluarea și măsurarea sănătății (IHME), au decis să creeze un nou sistem de stabilire a gradului de risc alimentar. După ani de zile de muncă și mii de studii analizate, a luat naștere o nouă metodă statistică care permite evaluarea cantitativă a riscului pentru sănătate pe baza dovezilor cauză-efect. Orice cercetător poate acum să verifice studiile publicate pe un anumit subiect și cu ajutorul acestei formule să calculeze o cifră unică de risc, care se traduce într-un sistem de notare de la unu la cinci stele. Exact ca la hoteluri!”, mai scrie medicul.

Dr. Bilic mai spune că „acest clasament pe bază de stele indică legătura reală între tipul de comportament, produsul analizat și efectul asupra sănătății. Două stele înseamnă că produsul sau obiceiurile de consum sunt slab asociate cu un efect asupra sănătății, probabilitatea fiind de 0-15%. Trei stele înseamnă un risc mediu și o probabilitate de apariție a unei boli în 15-50% din cazuri. La patru stele riscul crește la 50-85%, iar cinci stele indică o probabilitate mai mare de 85% pentru apariția bolilor asociate.

Institutul IHME a aplicat această metodă pentru analiza studiilor legate de consumul de carne roșie și așa-zisele efectele negative asupra sănătății. Concluziile au fost surprinzătoare: nu s-a găsit nicio asociere care să ducă la o încadrare mai mare decât două stele!
Există cauzalitate redusă între consumul de carne roșie și cancerul de colon, diabetul tip 2 și cardiopatia ischemică și nicio legătură între consumul de carne și accidentul vascular cerebral.

“Dovezile unui risc cardiovascular direct legat de consumul regulat de carne roșie sunt foarte slabe, până la punctul în care putem spune că probabil nu există niciun risc”, a declarat dr. Steven Novella, președintele New England Skeptical Society.

“Există nenumărate studii care arată riscurile pentru sănătate în cazul unui consum insuficient de legume. Putem vorbi despre un risc real datorat consumului crescut de carne, în cazul în care caloriile din carne înlocuiesc caloriile din legume!” 

Cu doar două stele în clasament, carnea a fost declarată nevinovată. Dar pentru liniștea voastră, de câte ori mâncați un grătar puneți în farfurie de două ori mai multe legume decât carne!!”, conchide medicul.

Recent Posts

Angela Similea și-ar fi pierdut casa din cauza datoriilor. Unde a ajuns să locuiască artista

La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…

27 de minute ago

Dana Budeanu s-ar fi căsătorit în secret cu fiul unui politician influent

Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…

57 de minute ago

Trucul care te ajută să previi formarea mucegaiului în borcanele de zacuscă

Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…

o oră ago

Aceste pensii vor fi recalculate după o nouă formulă – ce sume vor primi în plus beneficiarii

Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…

2 ore ago

Spitalul Județean Mehedinți, judecat pentru ucidere din culpă

La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…

2 ore ago

Decizia care i-a salvat viața unui român în mijlocul inundațiilor din Spania. „Altfel n-aș fi supraviețuit”

Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…

3 ore ago

Citeste si: