Dr. Mihaela Bilic: Atenție, mierea îngrașă mai mult decât zahărul!

Dr. Mihaela Bilic: Atenție, mierea îngrașă mai mult decât zahărul! Ce ar trebui să consumăm, care sunt beneficiile și care sunt riscurile, potrivit nutriționistului.

Dr, Mihaela Bilic explică într-un clip care sunt diferențele și asemănările dintre zahăr și miere spulberând câteva mituri despre beneficiile mierii de albine.

Chiar dacă mierea este percepută drept un produs cu valențe exclusiv pozitive, în realitate mierea reprezintă o „capcană dulce”.

Dincolo de miturile legate de miere în ceea ce privește sănătatea, mierea este mai periculoasă pentru siluetă decât zahărul.

Care este explicația

Mierea este un dizaharid cu compoziție identică cu cea a zahărului, adică conține molecule de glucoză și fructoza.

Dacă în structura zahărului aceste molecule sunt legate între ele, în cazul mierii ele sunt libere, prin urmare organismul nostru le absoarbe fără niciun consum energetic.

Drept urmare, dacă pentru zahăr e nevoie de un efort minim al metabolismului pentru a desface dizaharidele în monozaharide, în cazul mierii hidroliza dintre moleculele de glucoză și fructoza este deja făcută de albine.

Așadar, atenție! Mierea de albine declanșează o descărcare mai mare de insulină din pancreas și îngrașă mai tare…

Pentru că este lichidă, mierea ocupă mai puțin spațiu față de cristalele de zahăr, așa că trebuie considerată un „zahăr topit”. Drept urmare, atunci când o folosim în cafea sau ceai, de pildă, trebuie pus jumătate din cantitate.

Mare grijă și la temperatură…

Adică, altfel spus, dacă am fi pus o linguriță de zahăr la cafea, miere punem doar jumătate de linguriță, explică medicul nutriționiost.

De asemenea, dr. Mihaela Bilic a mai atras atenția și asupra pericolului ce stă în spatele temperaturilor ridicate a lichidelor sau alimentelor în care adăugăm miere.

Dacă la zahăr nu sunt probleme legate de temperaturile ridicate, în cazul mierii este bine să evităm adăugarea sa în preparate ce depășesc 70 de grade Celsius.

Așadar, despre prăjituri, produse de patiserie și alte aluaturi cu miere nici nu poate fi vorba, atâta timp cât acestea trebuie să se prepare pe aragaz sau la cuptor.

Vestea bună este că zahărul sau mierea pot fi înlocuite cu succes de îndulcitori la fel de buni, dar care nu îngrașă. Care sunt aceștia? Iată lista îndulcitorilor aici. 

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

9 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

9 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

10 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

10 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

11 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

11 ore ago

Citeste si: