Din cuprinsul articolului
Dr. Mihaela Bilic: Atenție, mierea îngrașă mai mult decât zahărul! Ce ar trebui să consumăm, care sunt beneficiile și care sunt riscurile, potrivit nutriționistului.
Dr, Mihaela Bilic explică într-un clip care sunt diferențele și asemănările dintre zahăr și miere spulberând câteva mituri despre beneficiile mierii de albine.
Chiar dacă mierea este percepută drept un produs cu valențe exclusiv pozitive, în realitate mierea reprezintă o „capcană dulce”.
Dincolo de miturile legate de miere în ceea ce privește sănătatea, mierea este mai periculoasă pentru siluetă decât zahărul.
Mierea este un dizaharid cu compoziție identică cu cea a zahărului, adică conține molecule de glucoză și fructoza.
Dacă în structura zahărului aceste molecule sunt legate între ele, în cazul mierii ele sunt libere, prin urmare organismul nostru le absoarbe fără niciun consum energetic.
Drept urmare, dacă pentru zahăr e nevoie de un efort minim al metabolismului pentru a desface dizaharidele în monozaharide, în cazul mierii hidroliza dintre moleculele de glucoză și fructoza este deja făcută de albine.
Așadar, atenție! Mierea de albine declanșează o descărcare mai mare de insulină din pancreas și îngrașă mai tare…
Pentru că este lichidă, mierea ocupă mai puțin spațiu față de cristalele de zahăr, așa că trebuie considerată un „zahăr topit”. Drept urmare, atunci când o folosim în cafea sau ceai, de pildă, trebuie pus jumătate din cantitate.
Adică, altfel spus, dacă am fi pus o linguriță de zahăr la cafea, miere punem doar jumătate de linguriță, explică medicul nutriționiost.
De asemenea, dr. Mihaela Bilic a mai atras atenția și asupra pericolului ce stă în spatele temperaturilor ridicate a lichidelor sau alimentelor în care adăugăm miere.
Dacă la zahăr nu sunt probleme legate de temperaturile ridicate, în cazul mierii este bine să evităm adăugarea sa în preparate ce depășesc 70 de grade Celsius.
Așadar, despre prăjituri, produse de patiserie și alte aluaturi cu miere nici nu poate fi vorba, atâta timp cât acestea trebuie să se prepare pe aragaz sau la cuptor.
Vestea bună este că zahărul sau mierea pot fi înlocuite cu succes de îndulcitori la fel de buni, dar care nu îngrașă. Care sunt aceștia? Iată lista îndulcitorilor aici.
Faza lunii pe 5 noiembrie 2024. Sfaturi importante: Pe 5 noiembrie 2024, Luna crește, a…
Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…