Cu ocazia evenimentului lansării Raportului Anual „State of Innovation 2018”, Dr. Marius Geantă, Președintele Centrului pentru Inovație în Medicină a vorbit despre cele mai importante progrese imuno-oncologice din ultimul an și despre ce trebuie să facă România pentru a se ține pasul cu avansul imuno-oncologiei.
”Sute de celule canceroase sunt produse zilnic în corpul uman. Totuși, nu toți oamenii ajung să dezvolte o formă de cancer, datorită capacității sistemului imunitar de a identifica aceste celule ca fiind „non-self” (străine corpului). Apariția cancerului este însoțită de „paralizia” sistemului imunitar, care nu mai reușește să lupte eficient împotriva celulelor maligne,” a explicat medicul.
Primul medicament imuno-oncologic, capabil să „trezească” sistemul imunitar pentru a lupta împotriva celulelor canceroase, a fost aprobat în 2010. Spre deosebire de chimioterapie și de tratamentele oncologice țintite, medicamentele imuno-oncologice nu acționează asupra celulelor canceroase, ci asupra sistemului imun, pe care îl reactivează pentru a lupta împotriva cancerului.
Conform datelor Societății de Oncologie Medicală, 2.004 sunt în proces de dezvoltare sau au apărut deja pe piață în întreaga lume, adresându-se unui număr de 303 tipuri de cancer. În acest moment, 17 tipuri de cancer au deja cel puțin o imuno-terapie aprobată ca opțiune de tratament.
În România, la începutul anului 2017 a fost încheiat primul contract cost-volum pentru accesul la tratamentul imuno-oncologic nivolumab al pacienților cu melanom malign metastatic nerezecabil. Au urmat contracte cost volum cu același medicament pentru cancerul renal și pentru linia a doua de tratament pentru cancerul pulmonar. În decembrie 2017 a fost semnat și contractul pentru prima imunoterapie (pembrolizumab) în prima linie a cancerului pulmonar, dar încă nu a fost promovată Hotărârea de Guvern care să introducă terapia pe lista medicamentelor compensate. Citiți continuarea pe raportuldegarda.ro.